Θάνος Ξυδόπουλος

Έως και το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορεί να προληφθεί μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και ελέγχοντας τους παράγοντες κινδύνου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι είναι υπερβολικά φιλόδοξοι και μετά αποτυγχάνουν και παραιτούνται», δήλωσε ο Vladimir Hachinski, Καναδός νευρολόγος και ειδικός στο θέμα των εγκεφαλικών. «Πρέπει να ξεκινάει κανείς με μικρά βήματα αλλαγών».

Οι ανταμοιβές είναι τεράστιες, δήλωσε η Cheryl Bushnell, νευρολόγος στο Wake Forest Baptist Health στο Winston-Salem, Βόρεια Καρολίνα. Δεν είναι μόνο για την πρόληψη του εγκεφαλικού, αλλά και για την πρόληψη της άνοιας. Μπορείτε να κάνετε τα ίδια πράγματα για να αποτρέψετε και τα δύο. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 5 τσιγάρα που ένα άτομο καπνίζει κάθε μέρα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται κατά 12%.”Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι βλάπτει επίσης τον εγκέφαλο και τα αιμοφόρα αγγεία”, δήλωσε η Bushnell. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιο δραστήριοι σωματικά άνδρες και γυναίκες έχουν 25-30% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη, βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Ο Hachinski θέτει την άσκηση μεταξύ των τριών κορυφαίων πραγμάτων που μπορεί να κάνει ένα άτομο για να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και συμφωνεί ότι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος υπερβολικά φιλόδοξος.

Η παρακολούθηση στο σπίτι και η τακτική επικοινωνία με τους γιατρούς για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν τα φάρμακα είναι σημαντικά για να ελέγξετε την υψηλή αρτηριακή πίεση. «Οι άνθρωποι πρέπει να παρακολουθούν την αρτηριακή τους πίεση», λέει Bushnell. «Πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είναι οι αριθμοί τους, να γνωρίζουν τα φάρμακά τους και πώς να τα παίρνουν».

«Η διατροφή είναι σημαντική για την απώλεια βάρους», λέει η Bushnell. Υπάρχουν πολλές δίαιτες που φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», όπως η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ή οι μεσογειακές δίαιτες. Και οι δύο δίαιτες δίνουν έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, δημητριακών ολικής αλέσεως, ψαριών και ξηρών καρπών, μειώνοντας παράλληλα τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης