Ζήσης Ψάλλας

Μια πρόσφατη επισκόπηση διαπίστωσε ότι η τακτική σάουνα ή το υδρομασάζ μπορούν να επιφέρουν ορισμένα οφέλη για την υγεία, παρόμοια με εκείνα της αερόβιας άσκησης χαμηλής έως μέτριας έντασης, όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ και η ποδηλασία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι η εφαρμογή θερμότητας σε κατάσταση ηρεμίας -αυτό που οι ακαδημαϊκοί αποκαλούν παθητική θέρμανση- έχει τη δυνατότητα να είναι μια ευχάριστη, πρακτική και σημαντική στη βελτίωση της υγείας.

Στην πρώτη μακροχρόνια μελέτη παρατήρησης αυτού του είδους, σε μεσήλικες Φινλανδούς άνδρες, διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα που έκαναν σάουνα συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θανατηφόρου καρδιαγγειακής νόσου. Όσοι συμμετείχαν σε τέσσερις έως επτά συνεδρίες σάουνας την εβδομάδα είχαν μια εκπληκτική μείωση κατά 50% του κινδύνου θανατηφόρου καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν μία φορά την εβδομάδα.

Μελέτες με καθοδήγηση από τον Chris Minson στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον έχουν αρχίσει να επισημαίνουν ορισμένους από τους μηχανισμούς με τους οποίους η θεραπεία με υδρομασάζ μπορεί να μας κρατήσει υγιείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτές τις μελέτες, οι βασικές θερμοκρασίες σώματος των συμμετεχόντων αυξήθηκαν κατά περίπου 1,5 ° C για 60 λεπτά σε νερό των 40,5 ° C. Αυτό επαναλήφθηκε στη συνέχεια τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα, για οκτώ έως δέκα εβδομάδες. Μετά από αυτήν την περίοδο, παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στην υγεία των αρτηριών και στην αρτηριακή πίεση σε καθιστικούς υγιείς ενήλικες και παχύσαρκες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Η ερευνητική ομάδα ανέφερε επίσης μειώσεις σε μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η γλυκόζη νηστείας, η ολική χοληστερόλη και η χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού (μικρή αλλά μακροχρόνια αύξηση των ανοσοκυττάρων) σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. 

Τα οφέλη για την υγεία δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τη διατήρηση υψηλής θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ με επικεφαλής τον John Moores έχουν δείξει πως όταν η θερμοκρασία του πυρήνα αυξήθηκε μόνο κατά περίπου 0,6 ° C και επαναλαμβανόταν τρεις φορές την εβδομάδα για έξι εβδομάδες, η ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, αύξησε την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτό πιστεύεται ότι συνδέεται με μια αύξηση της ροής του αίματος στο δέρμα, η οποία δεν εξαρτάται από την επίτευξη υψηλής θερμοκρασίας πυρήνα.

Η αύξηση της ροής του αίματος οδηγεί σε αύξηση της δύναμης τριβής μεταξύ του αίματος και του εσωτερικού των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό ενεργοποιεί την απελευθέρωση μορίων στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν η απόκριση επαναλαμβάνεται για μήνες, αυτά τα μόρια βοηθούν στο σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων και στην επισκευή των κατεστραμμένων.

Πηγή:  The Conversation.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης