Ζήσης Ψάλλας

Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα είναι πάντα σημαντικός για τα άτομα με διαβήτη όταν πρόκειται για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι για άτομα με διαβήτη που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να υπάρχει ένα ιδανικό εύρος σακχάρου στο αίμα που μειώνει τον κίνδυνο διάφορων τύπων αγγειακών παθήσεων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα αργότερα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο «Neurology», το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 18.567 άτομα με διαβήτη με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη. Όλοι οι συμμετέχοντες εισήχθησαν στο νοσοκομείο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο προκαλείται από θρόμβο αίματος. Κατά την εισαγωγή τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τεστ που ονομάζεται «γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη» (A1C) για να προσδιορίσουν το μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους τελευταίους δύο έως τρεις μήνες. Αυτή η δοκιμή μετρά το ποσοστό πρωτεϊνών αιμοσφαιρίνης στο αίμα που είναι επικαλυμμένο με ζάχαρη. Ένα επίπεδο κάτω από 5,7% θεωρείται φυσιολογικό. Το 6,5% ή υψηλότερο γενικά υποδηλώνει διαβήτη. Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο A1C 7,5%.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα αυτά για ένα έτος ώστε να διαπιστώσουν εάν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων A1C με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής ή θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από όλους τους συμμετέχοντες, 1.437, ή περίπου το 8%, είχαν καρδιακή προσβολή ή πέθαναν από αγγειακή νόσο εντός ενός έτους από την έναρξη της μελέτης και 954, ή το 5%, έπαθαν άλλο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με επίπεδα A1C πάνω από το εύρος 6,8% έως 7,0% είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αγγειακό επεισόδιο όπως καρδιακή προσβολή, καθώς και να υποστούν άλλο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή ή παρόμοιες αγγειακές παθήσεις ήταν 27% μεγαλύτερος όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο με επίπεδα A1C άνω του 7,0%, σε σύγκριση με εκείνους που εισήχθησαν με επίπεδα A1C κάτω από 6,5%. Ο κίνδυνος των ανθρώπων για άλλο εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν 28% μεγαλύτερος όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο με επίπεδα A1C πάνω από 7,0%, σε σύγκριση με κάτω από 6,5%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης