Ζήσης Ψάλλας

Όταν τα μυϊκά κύτταρα διασπώνται ή εκρήγνυνται, τα ενδοκυτταρικά περιεχόμενα απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ραβδομυόλυση. Τα κυτταρικά περιεχόμενα περιλαμβάνουν ένζυμα, ηλεκτρολύτες και πρωτεΐνες (π.χ. μυοσφαιρίνη). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια μελέτη που περιέλαβε κολυμβητές κολλεγίων, παρατηρήθηκε ραβδομυόλυση με τους έξι από τους 34 να σταλούν για νοσηλεία όταν συμμετείχαν σε έναν σκληρό 20λεπτο αγώνα για να δουν πόσα πους απς και πιέσεις πάγκου με βάρη μπορούσαν να ολοκληρώσουν.

Οι περιπτώσεις συμπτωματικής ραβδομυόλυσης, ή εκείνων που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, φαίνεται να αυξάνεται στις συλλογικές αθλητικές ομάδες με ανησυχητικό ρυθμό, με μια χαρακτηριστική εμφάνιση που παρατηρείται σε ποδοσφαιριστές οι οποίοι επιστρέφουν στους αγώνες ύστερα από τις εποχιακές διακοπές. 

Αλλά τι γίνεται με εμάς που προσπαθούμε να ασκούμαστε κάπου-κάπου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε σωματική δραστηριότητα που είναι είτε νέα, είτε υπερβολική μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ραβδομυόλυσης. Η υπερβολική κηπουρική, η άρση βαρών, οι δραστηριότητες τύπου CrossFit και ακόμη και μια φυσική δοκιμασία στο στρατό έχουν προκαλέσει συμπτωματική ραβδομυόλυση με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των νεφρών.

Η σταδιακή προπόνηση και η κατάλληλη αποκατάσταση επιτρέπουν την εμφάνιση ωφέλιμων μυϊκών, καρδιαγγειακών και σωματικών προσαρμογών, όπως το χτίσιμο μυών, η αύξηση της φυσικής κατάστασης και η απώλεια σωματικού λίπους. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι μια σταδιακή εισαγωγή δύο εβδομάδων απαιτείται για τις μεμβράνες των μυϊκών κυττάρων να προσαρμοστούν πλήρως στο στρες της προπόνησης.

Η υποκλινική ραβδομυόλυση ή η διάσπαση των μυών χωρίς οξεία βλάβη στα νεφρά ή συμπτώματα εξασθένησης είναι κοινή και αντιπροσωπεύει την τυπική ανταπόκριση στην προπόνηση που δεν απαιτεί ιατρική θεραπεία. Ωστόσο, η σκληρή άσκηση, ιδιαίτερα μετά από διακοπές, που επιφέρει συμπτώματα εντός μιας έως δύο ημερών, απαιτεί κατάλληλη ιατρική εξέταση.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα ραβδομυόλυσης μετά από μια προπόνηση. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την άσκηση σε θερμή μέρα, την αφυδάτωση ή την υπερδιέγερση, την υπερβολική κατανάλωση καφέ, τις ακραίες διατροφικές πρακτικές (χορτοφαγικές ή πολλές πρωτεΐνες) και το δρεπανοκυτταρικό χαρακτηριστικό.

Παρόλο που η συμπτωματική ραβδομυόλυση είναι ασυνήθιστη, αυτή η επιπλοκή της άσκησης θα πρέπει να είναι στο ραντάρ όλων. Προσοχή λοιπόν στην έντονη άσκηση που γίνεται πολύ γρήγορα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης