Ζήσης Ψάλλας

Εάν δεν είχατε ποτέ υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, πιθανότατα δεν πρέπει να παίρνετε ασπιρίνη ως πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις μεγάλες, τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2018, οι οποίες έδειξαν ότι υπάρχει κίνδυνος σημαντικής εσωτερικής αιμορραγίας που συνδέεται με τη λήψη μιας ασπιρίνης την ημέρα. Ο κίνδυνος αυτός είναι υψηλότερος από τα προληπτικά οφέλη.

«Αυτή είναι η πιο σημαντική πρακτική που αλλάζει με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως πέρυσι», δήλωσε ο Michael Kolber, καθηγητής οικογενειακής ιατρικής στο University of Alberta και συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Canadian Family Physician.

Οι Kolber και ο οικογενειακός γιατρός Paul Fritsch  επανεξέτασαν τρεις μεγάλες, τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2018, οι οποίες έδειξαν ότι οι κύριες εσωτερικές αιμορραγίες που συνδέονται με τη λήψη μιας ασπιρίνης την ημέρα είναι υψηλότερες από οποιαδήποτε προληπτικά οφέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτές δεν είναι αιμορραγίες της μύτης ή αιμορραγίες των ούλων», δήλωσε ο Fritsch. «Είναι σημαντικές εσωτερικές αιμορραγίες όπου οι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία και ίσως μετάγγιση αίματος, έτσι έχουν σημαντική κλινική και προσωπική σημασία».

Ο Fritsch είπε ότι μία από τις μελέτες έδειξε επίσης αύξηση των θανάτων από όλες τις αιτίες, και ιδίως από θανάτους από καρκίνο, μεταξύ των ασθενών που λάμβαναν ασπιρίνη, η οποία ονομάζεται επίσης ακετυλοσαλικυλικό οξύ.

Η συμβουλή να λαμβάνεται καθημερινά ασπιρίνη για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων έγινε δόγμα στη δεκαετία του 1990 αλλά βασίστηκε σε ελλιπή έρευνα, σύμφωνα με τον Kolber.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, ο Kolber διαπίστωσε ότι το 40% των κατοίκων της Αλμπέρτα άνω των 50 ετών λαμβάνουν ασπιρίνη για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, παρόλο που οι περισσότεροι δεν είχαν ποτέ καρδιαγγειακό επεισόδιο. Σημείωσε ότι η ασπιρίνη εξακολουθεί να θεωρείται ωφέλιμη για όσους έχουν καρδιακές παθήσεις.

Ο Kolber συμβουλεύει αυτούς που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με την καρδιά τους να χρησιμοποιήσουν άλλα προληπτικά μέτρα.

«Αντί να παίρνουμε καθημερινά μια ασπιρίνη όπως μας διδάχτηκε για μια γενιά, θα συνιστούσαμε στους ασθενείς να σταματήσουν το κάπνισμα, να ασκούνται, να παρακολουθούν την αρτηριακή τους πίεση και να εξετάσουν τη μεσογειακή διατροφή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης