Μία από τις πιο κοινές αρθρώσεις που μπορούν να προσβληθούν από Οστεοαρθρίτιδα είναι αυτή του γόνατος. Στις μέρες μας, υπάρχουν  πολλές θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να συμβάλλουν τόσο στη διαχείριση της συμπτωματολογίας της πάθησης, όσο και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών. Μία τέτοια εναλλακτική θεραπεία είναι η χρήση Αυτόλογων Ενεργοποιημένων Αιμοπεταλίων (Platelet Rich Plasma – PRP), η οποία έχει αποδειχτεί αποτελεσματική στην ελάττωση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης.

Ο Δρ. Μιχάλης Κουγιάλης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της Οστεοαρθρίτιδας γόνατος με θεραπεία PRP και μας ενημερώνει για τα πλεονεκτήματά της, καθώς και για το τι να περιμένει ο ασθενής μετά το πέρας της θεραπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της οστεοαρθρίτιδας γόνατος;

Τα γόνατά μας είναι από τις βασικές αρθρώσεις του σώματος που δυστυχώς προσβάλλονται πολύ συχνά από Οστεοαρθρίτιδα λόγω καταπόνησης, αλλά και κακής χρήσης. 

Η Οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι μία φλεγμονώδης πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από την προοδευτική φθορά της άρθρωσης, με αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή της. Πιο συγκεκριμένα, ο αρθρικός χόνδρος είναι αυτός που προστατεύει τα οστά από την τριβή, επιτρέποντας την ανώδυνη κίνηση. Στην Οστεοαρθρίτιδα ο αρθρικός χόνδρος φθείρεται σταδιακά, με αποτέλεσμα τα οστά να έρχονται σε επώδυνη τριβή μεταξύ τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς επηρεάζει η Οστεοαρθρίτιδα την ποιότητα ζωής του ασθενή;

Οι ασθενείς με Οστεοαρθρίτιδα αναφέρουν έντονο πόνο στο γόνατο, οίδημα και δυσκαμψία που δυσκολεύει την καθημερινότητά τους. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να παρουσιαστούν σε κατάσταση ηρεμίας ή και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με συνέπειες στην ποιότητα ζωής (χρόνιος πόνος, κατάθλιψη). Οι ασθενείς δυσκολεύονται να βαδίσουν, να σηκωθούν από το κάθισμα  και να ανεβοκατέβουν εύκολα σκαλοπάτια.

Ποια είναι τα αίτια για την εμφάνιση ή επιδείνωση της Οστεοαρθρίτιδας;

Η συνηθέστερη αιτία για την Οστεοαρθρίτιδα είναι η κληρονομικότητα. Επίσης, παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση της νόσου είναι η εκφύλιση λόγω προχωρημένης ηλικίας, η συνεχής καταπόνηση λόγω ποικίλων δραστηριοτήτων και τα παραπανίσια κιλά. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι θα εμφανίσουν Οστεοαρθρίτιδα μόνο οι ηλικιωμένοι ή οι παχύσαρκοι άνθρωποι.

Επιπλέον, διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα (πχ. ρευματοειδής αρθρίτιδα) στα οποία παρατηρείται σταδιακή καταστροφή των αρθρώσεων, μπορεί να προκαλέσουν Οστεοαρθρίτιδα. Τέλος, ένας τραυματισμός στην άρθρωση (πχ. παραμελημένη ρήξη μηνίσκου ή χιαστού, ενδοαρθρικό κάταγμα) συνήθως καταλήγει σε μετατραυματική αρθρίτιδα.

Πώς λειτουργεί και γιατί είναι αποτελεσματική η θεραπεία PRP στην οστεοαρθρίτιδα;

Η θεραπεία είναι καθαρά βιολογική, χωρίς παρενέργειες, απόλυτα ασφαλής και ανώδυνη. Γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να φύγει άμεσα και αυτόνομα από το ιατρείο.

Τα αιμοπετάλια είναι γνωστό ότι είναι κύτταρα υπεύθυνα για την πήξη του αίματος. Όταν ενεργοποιούνται (PRP), απελευθερώνουν ουσίες οι οποίες είναι πρωτεΐνες επούλωσης. Αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων (PRP) στην περιοχή της βλάβης, εκμεταλλευόμαστε την  επουλωτική,  την αναγεννητική και την αντιφλεγμονώδη δράση των αυξητικών τους παραγόντων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε πρακτικά την μείωση του πόνου και της φλεγμονής στην άρθρωση και ταυτόχρονα αυξάνουμε σημαντικά την λειτουργία της. 

Σε ποιες περιπτώσεις ασθενών με Οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εφαρμοστεί η θεραπεία με αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP); Τι να περιμένει ο ασθενής;

Η θεραπεία PRP μπορεί να εφαρμοστεί σε αρχικά έως μετρίου βαθμού στάδια Οστεοαρθρίτιδας, ασχέτως ηλικίας ή λοιπών παθολογικών προβλημάτων του ασθενή. Σε περιπτώσεις όπου η Οστεοαρθρίτιδα βρίσκεται σε τελικό στάδιο και εφόσον δεν είναι εφικτό το χειρουργείο, η χρήση αυτόλογων ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων PRP έχει ένδειξη ως παρηγορητική θεραπεία.

Στην Οστεοαρθρίτιδα οι εγχύσεις PRP ανακουφίζουν τον πόνο και μειώνουν το πρήξιμο. Η ποιότητα ζωής του ασθενή βελτιώνεται εξαιρετικά και η καθημερινότητά του γίνεται πολύ πιο εύκολη. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι εγχύσεις PRP δεν μπορούν να αντιστρέψουν την εξέλιξη της νόσου. Αυτό που καταφέρνουν, εντούτοις, είναι πως μπορούν να καθυστερήσουν το χειρουργείο για αρκετά χρόνια, ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και τα δεδομένα του κάθε ασθενή.

Τι στοχεύουμε με τη θεραπεία PRP και πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Η θεραπεία PRP μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, στον σωστό ασθενή με τις σωστές ενδείξεις. Μπορεί να εφαρμοστεί και στα δύο γόνατα ταυτόχρονα, ή και σε κάποια άλλη άρθρωση.  Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού της θεραπείας με έγχυση υαλουρονικού. Ο στόχος της είναι να αυξήσει το ρυθμό της φυσικής επούλωσης των χόνδρων, με αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου και την αύξηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης. Δεν είναι μια θεραπεία που απευθύνεται σε όλους και σε κάποιες περιπτώσεις συνιστάται επανάληψη της θεραπείας.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε θεραπεία είναι εξατομικευμένη και γίνεται βάσει των δεδομένων του ασθενή κατόπιν αξιολόγησής του. Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός με διαφορετικά προβλήματα και διαφορετικές ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις.

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η αντιμετώπιση της Οστεοαρθρίτιδας με PRP;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας PRP είναι άκρως ικανοποιητικά για τον ασθενή, με δεδομένο ότι θα ακολουθήσει τις οδηγίες που του δίνουμε μετά την ολοκλήρωσή της, όπως, για παράδειγμα, ασκήσεις ενδυνάμωσης ή διαχείριση του σωματικού βάρους. Βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους σε σχέση με τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού και προσπαθούμε πάντα να τους πετύχουμε. Δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε ποσοστά, εφόσον μιλάμε για εξατομικευμένες θεραπείες. 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα athensorthocenter.gr  ή επικοινωνήστε απευθείας με τον Δρ. Κουγιάλη Μιχάλη, Ορθοπαιδικό Χειρουργό και Διευθυντή της Κλινικής Ρομποτικής Αρθροπλαστικής – Αρθροσκόπησης του Metropolitan General.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106837010 & 6937093980

Ακολουθήστε το Athens Ortho Center στο Facebook , στο επίσημο κανάλι στο YouTube, καθώς και στο Instagram & LinkedIn 

Ο Oρθοπαιδικός Χειρουργός Μιχάλης Θ. Κουγιάλης έχει εξειδικευθεί στο  Royal Orthopeadic Hospital στην Αγγλία και έχει αποκτήσει τεράστια εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα από το 2005 με ένα μεγάλο αριθμό επιτυχημένων βιολογικών θεραπειών και ικανοποιημένων ασθενών.

Από το 2008 έως και σήμερα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Χαλάνδρι και είναι Διευθυντής της Κλινικής Ρομποτικής Αρθροπλαστικής – Αρθροσκόπησης του Metropolitan General

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης