Ζήσης Ψάλλας

Αν έχετε κολπική μαρμαρυγή (a-fib), η διακοπή του αλκοόλ μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματά σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί που απέχουν από το αλκοόλ καθυστερούν το επόμενο επεισόδιο a-fib και μειώνουν τον συνολικό χρόνο που δαπανάται σε a-fib. 

«Η τακτική και/ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει στα επεισόδια και στα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής. Η αποχή ή η σημαντική μείωση πρόσληψης αλκοόλ θα πρέπει να θεωρείται βασικός πυλώνας της θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής» δήλωσε ο δρ Peter Kistler, διευθυντής της καρδιακής ηλεκτροφυσιολογίας στο Alfred Hospital, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. 

Η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να σχετίζεται με την ανάπτυξη της πάθησης. Το αλκοόλ έχει συσχετιστεί με αλλαγές που συμβαίνουν στην καρδιά, συμπεριλαμβανομένων των ουλών, και μπορεί να επηρεάσει την ηλεκτρική δραστηριότητα που ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη περιελάμβανε 140 άτομα από την Αυστραλία (85% άνδρες), με μέσο όρο ηλικίας περίπου τα 63 έτη. Τα μισά άτομα επιλέχθηκαν τυχαία για να προσπαθήσουν να απέχουν από το αλκοόλ. Όλοι ήταν ταξινομημένοι ως μέτριοι πότες και κανένας δεν ήταν εξαρτώμενος από το αλκοόλ. 

Οι 70 άνθρωποι στην ομάδα αποχής έπιναν κατά μέσο όρο 17 ποτά την εβδομάδα. Σχεδόν τα δύο τρίτα της ομάδας αποχής απέτυχαν να σταματήσουν εντελώς το αλκοόλ για την εξάμηνη περίοδο της μελέτης. Το άλλο τρίτο μείωσε σημαντικά τα εβδομαδιαία ποτά σε δύο ή λιγότερα. Η ομάδα ελέγχου κατέληξε να πίνει κατά μέσο όρο 13 ποτά την εβδομάδα.

Η εγκατάλειψη του αλκοόλ βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής, αλλά δεν τα εξάλειψε τελείως. Τα επεισόδια καταγράφηκαν και στις δύο ομάδες -στο 53% των συμμετεχόντων στην ομάδα της αποχής και στο 73% στην ομάδα ελέγχου. Το μέγεθος του δείγματος ήταν πολύ μικρό για να βγουν οριστικά συμπεράσματα, ωστόσο τα δεδομένα παρέχουν υποστήριξη για ισχυρές συστάσεις στα άτομα με κολπική μαρμαρυγή να απέχουν από το αλκοόλ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «New England Journal of Medicine».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης