Το τελευταίο χρονικό διάστημα με τη σταδιακή άρση των μέτρων έναντι της νόσου COVID-19, όλοι αρχίζουμε και επιστρέφουμε στην κανονικότητά μας. Και όσοι είναι γονείς ανήκουν σ’ αυτούς που έχουν πιεστεί πάρα πολύ όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Με τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς κλειστούς για αρκετούς μήνες, οι γονείς προσπαθούσαν να διαχειριστούν από το σπίτι την τηλεκπαίδευση των παιδιών τους, τις υποχρεώσεις της εργασίας τους, καθώς και ό,τι άλλο προέκυπτε ως ανάγκη. Τώρα που τα μέτρα αίρονται, οι γονείς ανήκουν στην κατηγορία εκείνη που μπορούν να «απολαύσουν» λίγο περισσότερο την αλλαγή αυτή!

Πιθανές εκκρεμότητες με εμβολιασμούς των παιδιών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς λοιπόν επανέρχεται η κανονικότητα, ανοίγει και το πλαίσιο για την ολοκλήρωση πιθανών εκκρεμοτήτων που λόγω των συνθηκών της πανδημίας είχαν μείνει πίσω. Σ’ αυτές τις εκκρεμότητες θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών, με εμβόλια που ο παιδίατρος είχε ήδη προτείνει (π.χ. Πνευμονιόκοκκου, Μηνιγγίτιδας, Ανεμευλογιάς κλπ) καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων πολύ πιθανόν να είχαν αναβληθεί.

Σ’ αυτό συνηγορεί και το πρόσφατο δελτίο τύπου της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (Μάρτιος 2021) που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η πανδημία της νόσου COVID-19, έχει ως γνωστόν επηρεάσει πολλούς τομείς της κοινωνίας μας. Φαίνεται λοιπόν ότι μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων». Και καταλήγει λέγοντας «…αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανιστούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φτάσει στο 40%».

Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι πρέπει να υπάρξει ανάληψη δράσης για να καλυφθούν τα όποια κενά έχουν διαμορφωθεί στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών καθώς και ιδιαίτερη προσοχή στον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών μηνιγγίτιδας ή σηψαιμίας από μηνιγγιτιδόκοκκο στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι πρέπει να ξέρετε για τη μηνιγγίτιδα Β

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος που δεν κάνει διακρίσεις καθώς:

  • προσβάλλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες,
  • εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.
  • περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες.

Οι γονείς όταν επισκεφτούν τον παιδίατρο, καλό θα είναι να ενημερωθούν για τη μηνιγγίτιδα Β και την σημασία της πρόληψης.

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Η σημασία της πρόληψης 

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία. Τα συμπτώματα αυτά είναι: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος καθώς και πιο ειδικά όπως η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης