Ζήσης Ψάλλας

Η μετάδοση του κορωνοϊού σε άτομα που χρησιμοποίησαν εγκατάσταση λουτρών 400 μίλια βόρεια της πόλης Wuhan της Κίνας επιβεβαιώθηκε μέσω μοριακών εξετάσεων και αξονικής τομογραφίας (CT). Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ρυθμός μετάδοσης ενός ιού εξασθενεί σημαντικά σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία, έγραψε η ερευνητική ομάδα. Ωστόσο, κρίνοντας από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, η μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2 δεν έδειξε σημάδια αποδυνάμωσης σε αυτές τις συνθήκες.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε ένα δημόσιο κέντρο λουτρού. Περιελάμβανε δεδομένα από εννέα ασθενείς που είχαν βρεθεί στο ίδιο κέντρο και είχαν υποβληθεί σε θεραπεία στο νοσοκομείο Huaian No. 4 (μέση ηλικία 35 ετών) μεταξύ 25 Ιανουαρίου και 10 Φεβρουαρίου.

Το λουτρό, περίπου 300 τ.μ., μόνο για άντρες, περιλαμβάνει πισίνα, ντους και σάουνα. Οι θερμοκρασίες του ήταν από 25 έως 41 βαθμούς Κελσίου και η μέση υγρασία 60%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας ασθενής είχε ταξιδέψει στην πόλη Wuhan και πήγε στα λουτρά στις 18 Ιανουαρίου. Ανέπτυξε πυρετό την επόμενη μέρα. Διαγνώστηκε με COVID-19 στις 25 Ιανουαρίου. Οι οκτώ άλλοι ασθενείς χρησιμοποίησαν τη σάουνα ή κολύμπησαν στο ίδιο κέντρο στις 19, 20, 23, 24 και 30 Ιανουαρίου. Τα περισσότερα αποδεδειγμένα συμπτώματα, όπως πυρετός, βήχας, κεφαλαλγία και θωρακική συμφόρηση, εμφανίστηκαν εντός έξι έως εννέα ημερών μετά τις επισκέψεις.

«Συνολικά οκτώ άτομα (εκτός από τον πρώτο ασθενή) που χρησιμοποίησαν ή εργάζονταν στα λουτρά εμφάνισαν συμπτώματα εντός έξι έως εννέα ημερών από την επίσκεψή τους υποδηλώνοντας ότι ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να προκαλέσει μόλυνση σε ένα τέτοιο περιβάλλον» έγραψε η ερευνητική ομάδα.

Οι οδοί μετάδοσης μπορεί να είναι σταγονίδια αναπνοής ή μέσω επαφής, αλλά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 μπορεί να προκύψει και σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης