Ζήσης Ψάλλας

Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες συνδέονται με τον καιρό και οι επιστήμονες διερευνούν τους μηχανισμούς δράσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πονοκέφαλος σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης αλλάζουν τη ροή του αίματος στο εγκεφαλοαγγειακό σύστημα, το οποίο ελέγχει τον τρόπο κυκλοφορίας του αίματος γύρω από το κεφάλι σας. Το αίμα είναι πολύ τοξικό για τους νευρώνες και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται ξεχωριστά από τον εγκέφαλο. Τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφαλοαγγειακού συστήματος έχουν υποδοχείς που ενεργοποιούνται όταν τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται πάρα πολύ, ενεργώντας ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ότι κάτι δεν πάει καλά. Αντιλαμβανόμαστε αυτήν την ενεργοποίηση ως πόνο.

Η αύξηση της υγρασίας μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους μέσω των ιγμορείων μας. Αυτό συμβαίνει επειδή η υψηλή υγρασία μπορεί να αυξήσει την ποσότητα της βλέννας που παράγεται από την επένδυση των ιγμορείων, προκειμένου να παγιδεύσει αλλεργιογόνα, σκόνη και σωματίδια ρύπανσης που είναι άφθονα στον πυκνό, υγρό αέρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση, φλεγμονή και δυσφορία στα ιγμόρεια, και συχνά οδηγεί σε πόνο των ιγμορείων.

Ωστόσο, ότι οι πονοκέφαλοι σπάνια συμβαίνουν εξαιτίας μιας και μόνης αιτίας, και οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση μπορεί να μην προκαλούν πάντα πονοκέφαλο. Η κακή στάση του σώματος και η φλεγμονή στο σώμα (συνήθως ως αποτέλεσμα του στρες) μπορούν και τα δύο να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Οι μυς που συστέλλονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα χρειάζονται περισσότερη ροή αίματος για την παροχή οξυγόνου και άλλων θρεπτικών ουσιών, και αυτό είναι το χαρακτηριστικό της φλεγμονής με την πάροδο του χρόνου. Το άγχος αυξάνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης στο σώμα, τα οποία μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή και να διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι, οδηγώντας σε πονοκεφάλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σωστή στάση του σώματος και η μείωση του στρες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των πονοκεφάλων. Το να είμαστε ενυδατωμένοι και η κατανάλωση μιας ποικίλης, υγιεινής διατροφής που περιέχει τα απαραίτητα μέταλλα και βιταμίνες, και αποφεύγοντας ορισμένες τροφές ή ποτά που πυροδοτούν τον πονοκέφαλο για εσάς (αν τα γνωρίζετε), θα βοηθήσει επίσης.

Όταν ο καιρός είναι κακός, το έντονο μάσημα (όπως με τσίχλες) μπορεί να βοηθήσει την εξισορρόπηση της πίεσης στα ιγμόρεια μέσω του στόματος, της μύτης και της ευσταχιανής σάλπιγγας. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης