Ζήσης Ψάλλας

Ένα δυνητικά θανατηφόρο και ανθεκτικό στα αντιβιοτικά βακτήρια θα μπορούσε να κρύβεται στη βρομιά και το νερό των νοτιότερων πολιτειών των ΗΠΑ, προειδοποιεί μια έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βακτηριακή λοίμωξη, που ονομάζεται μελιοείδωση (melioidosis), προκάλεσε τη διακοπή των πνευμόνων ενός Τεξανού 63 ετών στα τέλη του 2018, αναγκάζοντας τους γιατρούς να τον βάλουν σε αναπνευστήρα για να σώσουν τη ζωή του, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι Αμερικανοί πολίτες που έχουν προσβληθεί από μελιοειδώσεις κατά το παρελθόν συνήθως κολλούσαν το μικρόβιο σε μια ξένη χώρα, αλλά αυτός ο άντρας δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, δήλωσε η Johanna Salzer, ιατρική αξιωματούχος του CDC.

Επιπλέον τα βακτήρια που προκάλεσαν τη μελιοείδωση του άνδρα ήταν γενετικά παρόμοια με δύο προηγούμενες περιπτώσεις στις ΗΠΑ, ένα στο Τέξας το 2004 και ένα στην Αριζόνα το 1999.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αισθανόμαστε ότι αυτό είναι απόδειξη ότι θα μπορούσε να υπάρχει στο περιβάλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε η Salzer. «Απλώς πρέπει να το βρούμε».

Η μελιοείδωση προκαλείται από τα βακτήρια Burkholderia pseudomallei. Οι άνθρωποι κολλάνε τα βακτήρια εισπνέοντας σκόνη ή μικροσκοπικά σταγονίδια νερού ή από βρομιά που μπαίνει σε μια ανοιχτή πληγή, είπε η Salzer.

Υπάρχουν περίπου 160.000 περιστατικά μελιοείδωσης κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο και 89.000 θάνατοι, «κάτι που είναι πολύ υψηλό για μια ασθένεια που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν» δήλωσε η Salzer. Συνήθως σκοτώνει μέσω δηλητηρίασης αίματος ή αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Το ποσοστό θνησιμότητας εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 70% εάν ένα άτομο που είναι άρρωστο με μελιοείδωση αφεθεί χωρίς θεραπεία, δήλωσε η Salzer.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τα βακτήρια αυτά που είναι ανθεκτικά σε πολλά κοινά χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά. Αυτά περιλαμβάνουν πενικιλίνη, αμπικιλλίνη, κεφαλοσπορίνες, γενταμυκίνη, τομπραμυκίνη και στρεπτομυκίνη, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ασθενείς συχνά απαιτούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες ενδοφλέβιων φαρμάκων που ακολουθούνται από αρκετούς μήνες από του στόματος αντιβιοτικά για την εξάλειψη της λοίμωξης.

Ο άνδρας, από την κομητεία Atascosa του Τέξας, πήγε στο νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2018. Είχε πυρετό, πόνο στο στήθος και δύσπνοια για τρεις ημέρες, σύμφωνα με την έκθεση του περιοδικού CDC Emerging Infectious Diseases.

Οι γιατροί διέγνωσαν πνευμονία και μια εξέταση αίματος αποκάλυψε μόλυνση από B. pseudomallei. Στη συνέχεια ανέπτυξε ένα μεγάλο έλκος στο στήθος του.

Τέσσερις ημέρες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ο άντρας σταμάτησε να αναπνέει και τέθηκε στον αναπνευστήρα. Μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο, το οποίο του έδωσε ένα αντιβιοτικό που ήταν πιο αποτελεσματικό κατά των βακτηρίων.

Ο ασθενής έφυγε από το νοσοκομείο μετά από τρεις εβδομάδες, αλλά παρέμεινε καθημερινά με αντιβιοτικά για άλλους τρεις μήνες, σύμφωνα με την έκθεση. Η ασθένεια τραυμάτισε επίσης τα νεφρά του και απαιτούσε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα.

Αυτά τα βακτήρια απαντώνται συχνότερα στα τροπικά κλίματα της νοτιοανατολικής Ασίας, της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής και της βόρειας Αυστραλίας. Έχουν επίσης εντοπιστεί σε δύο περιοχές των ΗΠΑ, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένους Νήσους των ΗΠΑ.

Προηγουμένως, ο B. pseudomallei «δεν βρέθηκε ποτέ στο περιβάλλον στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε η Salzer.

Δυστυχώς, οι λίγες περιπτώσεις που ανέφεραν οι ερευνητές φαίνεται να δείχνουν ότι τα βακτήρια αυτά θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει ένα σπίτι για τον εαυτό τους στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπάρχει μια παγκόσμια μοντελοποίηση ότι τα βακτήρια θα μπορούσαν να επιβιώσουν καλά, στο Τέξας και στις περιοχές στη Φλόριντα» ανέφερε η Salzer.

Το CDC σχεδιάζει να συνεργαστεί με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την αναζήτηση των βακτηρίων στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μελιοείδωση μπορεί να είναι δύσκολη στη διάγνωση γιατί δεν έχει τα ίδια συμπτώματα σε όλους τους ανθρώπους. Τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να αναπτυχθούν.

Οι ειδικοί του CDC προτρέπουν τους γιατρούς να ελέγξουν για την παρουσία των βακτηρίων σε ασθενείς στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίοι:

  • Έχουν συμπτώματα που φαίνεται να δείχνουν πνευμονία, λοίμωξη αίματος, δερματικές βλάβες ή εσωτερικά αποστήματα οργάνων.
  • Έχουν χρόνιες ασθένειες που τους θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο για επικίνδυνες λοιμώξεις, ειδικά διαβήτη ή νεφρική νόσο.
  • Δεν βελτιώνονται μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Περισσότερο από το 60% των ασθενών με μελιοειδώσεις έχουν διαβήτη, συμπεριλαμβανομένου του άνδρα στο Τέξας, δήλωσε η Salzer.

Ο δρ Robert Glatter, γιατρός έκτακτης ανάγκης από το νοσοκομείο Lenox Hill, στη Νέα Υόρκη, ανέφερε: «Η έλλειψη διεθνούς ιστορικού ταξιδιού δεν θα πρέπει να αποκλείσει τη διάγνωση μελιοείδωσης. Τα άτομα που ταξιδεύουν επίσης στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο» είπε.

Μελιοείδωση και μάλη

Η μελιοείδωση ενδημεί κυρίως στην Ινδία και τη Ν.Α. Ασία και μπορεί να λάβει τέσσερις κλινικές μορφές.

Η σηψαιμική μορφή χαρακτηρίζεται από συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετός, μυαλγίες, κεφαλαλγία, διάρροια και στη συνέχεια ερύθημα προσώπου, φλυκταινώδες εξάνθημα, λεμφαδενοπάθεια, πολυοργανική ανεπάρκεια.

Η πνευμονική μορφή εκδηλώνεται με πυρετό, ρίγος, λεμφαδενοπάθεια, φυσσαλιδώδες ή φλυκταινώδες εξάνθημα και προσβολή του πνευμονικού περεγχύματος (βρογχοπνευμονία έως νεκρωτική πνευμονία).

Στην εντοπισμένη μορφή παρουσιάζεται τοπική φλεγμονή με σχηματισμό έλκους και λευκωπών ή φαιών οζιδίων και σύστοιχη λεμφαδενίτιδα.

Η χρόνια πυώδης μορφή μπορεί να εκδηλωθεί έως πολλά χρόνια μετά την έκθεση με αποστήματα του δέρματος, των σκελετικών μυών, του σπλήνα ή του ήπατος.

Μια άλλη συγγενής ασθένεια, η μάλη, είναι νόσος των αλόγων και οφείλεται στο Pseudomonas mallei. Μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να προσβάλλει τον άνθρωπο με εκδηλώσεις όμοιες με αυτές της εντοπισμένης και της χρόνιας πυώδους μορφής της μελιοείδωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης