Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Wake Forest εντόπισαν ένα νεκρό προβιοτικό που μειώνει τη διαρροή του εντέρου που σχετίζεται με την ηλικία. H μελέτη έγινε σε ηλικιωμένα ποντίκια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό GeroScience.

Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι το διαρρέον έντερο, κατά το οποίο μικρόβια του εντέρου ή τοξίνες τους διαρρέουν στη ροή του αίματος μέσω οπών ή ρωγμών στην εντερική επένδυση, προκαλούν αύξηση της φλεγμονής χαμηλού βαθμού και αυτές οι καταστάσεις είναι πιο συχνές σε ηλικιωμένους. Η φλεγμονή που προκύπτει θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η μείωση των σωματικών και γνωστικών λειτουργιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γνωρίζουμε ότι τα προβιοτικά συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου και στην πρόληψη της διαρροής, αλλά δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα δεδομένα για να εντοπιστεί ποια λειτουργούν και ποια όχι» δήλωσε ο Hariom Yadav, επίκουρος καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Wake Forest και κύριος ερευνητής της μελέτης.

«Ο προσδιορισμός βακτηρίων που είναι αποτελεσματικά στη μείωση των διαρροών του εντέρου και της φλεγμονής θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να εξηγήσουμε γιατί τα προβιοτικά λειτουργούν για μερικούς ανθρώπους αλλά όχι για άλλους».

Στη μελέτη, η ομάδα του Yadav εξέτασε για πρώτη φορά οκτώ στελέχη προβιοτικών ανθρώπινης προέλευσης σε σκουλήκια με μικρή διάρκεια ζωής 11 έως 20 ημερών. Ανακάλυψε ότι ένα στέλεχος του Lactobacillus paracasei (D3-5), ακόμα και σε μη βιώσιμη μορφή, επέκτεινε τη διάρκεια ζωής των σκουληκιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια οι επιστήμονες δοκίμασαν τα αρχικά ευρήματά τους σε ποντίκια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τροφοδοσία με νεκρά D3-5 σε ηλικιωμένους ποντικούς απέτρεψε μεταβολικές δυσλειτουργίες που προκαλούνται από δίαιτα με υψηλά λιπαρά, μειωμένη διαρροή του εντέρου και φλεγμονή. Επίσης υπήρξαν βελτιωμένες σωματικές και γνωστικές λειτουργίες.

«Όχι μόνο προσδιορίσαμε ποιο προβιοτικό στέλεχος ήταν το πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη της διαρροής του εντέρου και της φλεγμονής αλλά δείξαμε επίσης ότι η νεκρή εκδοχή αυτού του προβιοτικού είχε τα ίδια οφέλη» δήλωσε ο Yadav.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης