Ζήσης Ψάλλας

Δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν το 2020, προσδιόρισαν το αγελαδινό γάλα ως έναν πιθανό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη μελέτη, η οποία εξέτασε 33.780 γυναίκες στη Σουηδία και μετά, διαπίστωσε ότι 300 mg αγελαδινού γάλακτος την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπιναν γάλα.

Η δεύτερη μελέτη, από τις ΗΠΑ, εξέτασε 52.795 άτομα σε διάστημα σχεδόν οκτώ ετών και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν 300 mg γάλα την ημέρα είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν πολύ λίγο γάλα.

Και οι δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος περιοριζόταν κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ανέπτυξαν έναν τύπο καρκίνου του μαστού που διεγείρεται από τα οιστρογόνα, και ονομάζεται καρκίνος θετικός σε υποδοχείς οιστρογόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να καταλάβουμε γιατί το αγελαδινό γάλα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού που είναι θετικός στους υποδοχείς οιστρογόνων είναι σημαντικό να εξετάσουμε βιολογικές μελέτες, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε ποιοι μηχανισμοί λαμβάνουν χώρα στο σώμα.

Το αγελαδινό γάλα περιέχει φυσικά διεγερτικά για την ανάπτυξη και τη διαίρεση των κυττάρων. Αυτά τα διεγερτικά δρουν στο σώμα ενισχύοντας τα επίπεδα ενός αυξητικού παράγοντα που ονομάζεται IGF1 (ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας 1). Μελέτες δείχνουν ότι στους ανθρώπους, τα αυξημένα επίπεδα IGF1 εμπλέκονται έντονα στην αύξηση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού, κάτι που μπορεί να είναι ο λόγος που το γάλα συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι και τυρί) δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε καμία από τις προηγούμενες μελέτες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το γιαούρτι και το τυρί δεν αυξάνουν τα επίπεδα του IGF1 στο σώμα. Και επίσης ότι ότι οι παράγοντες διέγερσης του IGF1 που υπάρχουν στο γάλα χάνονται κατά την παρασκευή τυριού και γιαουρτιού.

Ο IGF1 δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού από μόνος του. Η ικανότητά του να διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από τα οιστρογόνα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί στις δύο μελέτες, η υψηλή κατανάλωση γάλακτος αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού που είναι θετικός στους υποδοχείς οιστρογόνων, αλλά όχι για άλλους τύπους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης