Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα οδηγία, που αναπτύχθηκε από διεθνείς εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Ένωση Εντατικής Φροντίδας Ιατρικής (European Society of Intensive Care Medicine) περιγράφει επίσης τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβει το ιατρικό προσωπικό για να αποφευχθεί η μόλυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί ασθενείς με COVID-19 πάσχουν από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, που απαιτεί επεμβατικό μηχανικό αερισμού σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). 

Οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό τεράστια πίεση και οι ειδικοί εντατικολόγοι σε όλο τον κόσμο εργάζονται για την παροχή υψηλής ποιότητας περίθαλψης. Η Ιταλία, η χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο στην Ευρώπη αναφέρει ότι το 12% όλων των θετικών στο κορωνοϊό ασθενών είναι σοβαρά άρρωστοι και απαιτούν θεραπεία σε ΜΕΘ.

Η οδηγία απευθύνεται σε νοσοκομειακούς κλινικούς που διαχειρίζονται ασθενείς με κρίσιμη νόσο COVID-19 στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Στην Ιταλία, σχεδόν το 9% των θετικών περιπτώσεων κορωνοϊού είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Είναι η πρώτη οδηγία για το τι λειτουργεί και τι όχι για την αντιμετώπιση των ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό στην εντατική φροντίδα και βασίζεται σε δεκαετίες έρευνας για την οξεία αναπνευστική λοίμωξη που εφαρμόζεται σε ασθενείς με COVID-19. Γίνονται 50 συστάσεις και οι πιο σημαντικές σχετίζονται με την ανάγκη οξυγόνωσης των ασθενών. Αφορούν ασθενείς που παθαίνουν πνευμονία από τον κορωνοϊό. Η παροχή οξυγόνου σε μια «προστατευτική πνευμονική στρατηγική» που εξαγοράζει χρόνο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής Maurizio Cecconi, πρόεδρος της ESICM, είπε: «Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ιό αυτό, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι νοσηλεία και να δώσουμε στους ασθενείς χρόνο να ανακάμψουν».

Η ESICM αντιπροσωπεύει περίπου 9.000 κλινικούς ιατρούς εντατικής θεραπείας στην Ευρώπη και διεθνώς. Οι κατευθυντήριες οδηγίες έγιναν από μια ομάδα 36 εμπειρογνωμόνων 12 χωρών (όχι μόνο στην Ευρώπη), προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη θεραπεία του COVID-19 στην εντατική θεραπεία.

Οι οδηγίες δημοσιεύθηκαν σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Intensive Care Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης