Οι ηλικιωμένοι είναι αναμφίβολα αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τη νόσο COVID-19. Αλλά «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ιδέα ότι πρόκειται για μια ασθένεια που προκαλεί θάνατο στους ηλικιωμένους» δήλωσε ο δρ Mike Ryan, επικεφαλής της έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Το 10% έως 15% των ατόμων κάτω των 50 ετών έχουν μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη».

Ακόμα και αν επιβιώσουν, οι μεσήλικες μπορούν να περάσουν εβδομάδες στο νοσοκομείο. Στη Γαλλία, περισσότερα από τα μισά από τα πρώτα 300 άτομα που εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν κάτω των 60 ετών. «Οι νέοι δεν είναι αήττητοι» πρόσθεσε η Maria Van Kerkhove από τον ΠΟΥ, λέγοντας ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για τη νόσο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιταλία ανέφερε ότι το ένα τέταρτο των περιπτώσεων μέχρι σήμερα ήταν μεταξύ ατόμων ηλικίας 19 έως 50 ετών. Στην Ισπανία το ένα τρίτο είναι ηλικίας κάτω των 44 ετών. Στις ΗΠΑ, μια πρώτη εικόνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνει ότι το 29% ήταν ηλικίας μεταξύ 20-44 ετών.

Τα προχωρημένα προβλήματα υγείας μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης, όπως τα άτομα που έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας του καρκίνου.

Ιταλία ανέφερε ότι από τα πρώτα εννέα άτομα κάτω των 40 ετών που πέθαναν από το COVID-19, επτά επιβεβαιώθηκαν ότι είχαν «σοβαρές παθολογίες», όπως καρδιακές παθήσεις. Στην ίδια χώρα, οι μισοί άνθρωποι που πέθαναν από COVID-19 είχαν τρεις ή περισσότερες βασικές παθήσεις, ενώ μόνο το 2% των θανάτων ήταν σε άτομα χωρίς προϋπάρχουσες παθήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καρδιακή νόσος είναι πολύ ευρεία, αλλά μέχρι στιγμής επηρεάζει εκείνους με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή σοβαρά βουλωμένες αρτηρίες, δήλωσε η δρ Trish Perl, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο UT Southwestern Medical Center.

Οποιοδήποτε είδος λοίμωξης τείνει να καταστήσει τον διαβήτη πιο δύσκολο στον έλεγχο, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι διαβητικοί διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να πεθάνουν από COVID-19.

Οι κίνδυνοι για τα λιγότερο υγιή άτομα μπορεί να έχουν κάποια σχέση με τον τρόπο που το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά στον ιό. Ορισμένοι ασθενείς που πέθαναν φάνηκε ότι βελτιώνονταν μετά από μια εβδομάδα, όταν ξαφνικά υπήρξε επιδείνωση και βίωσαν φλεγμονές που βλάπτουν τα όργανα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης