Ζήσης Ψάλλας

Από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, επιστήμονες και κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους ανθρώπους για τις βέλτιστες πρακτικές υγιεινής.Αλλά όπως και με την κατάχρηση των αντιβιοτικών, η υπερβολική χρήση προϊόντων καθαρισμού και απολυμαντικών χεριών μπορεί να οδηγήσει σε αντιμικροβιακή αντοχή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αντιμικροβιακά (αντιβιοτικά, αντιπρωτοζωικά, αντιικά και αντιμυκητιασικά φάρμακα) είναι σημαντικά για την υγεία μας. Μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις -ειδικά εάν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο ή σε κίνδυνο. Ωστόσο, ορισμένοι μικροοργανισμοί (όπως τα βακτήρια) μπορούν να αλλάξουν μετά από έκθεσή τους σε αντιμικροβιακά συστατικά. Αυτό τα καθιστά σε θέση να αντέξουν τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να τα σκοτώσουν. 

Συνήθως (και σωστά) συσχετίζουμε την μικροβιακή αντοχή με την κατάχρηση φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά. Η κακή χρήση μπορεί να περιλαμβάνει την αποτυχία ολοκλήρωσης μιας σειράς αντιβιοτικών ή την παράλειψη ημερήσιων διαστημάτων δόσης. Και τα δύο μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης πιο ανθεκτικών στελεχών βακτηρίων που θα επιβιώσει και θα πολλαπλασιαστεί.

Αλλά τα βακτήρια μπορούν επίσης να γίνουν ανθεκτικά και μετά την ακατάλληλη ή υπερβολική χρήση ορισμένων χημικών, συμπεριλαμβανομένων των καθαριστικών. Η αραίωση παραγόντων απολύμανσης ή η χρήση τους κατά διαστήματα που είναι αναποτελεσματική, μπορεί να προσφέρει πλεονέκτημα επιβίωσης στα πιο ανθεκτικά στελέχη. Αυτό οδηγεί τελικά σε μεγαλύτερη αντίσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μικρή ποσότητα βλάβης του DNA από το φυσιολογικό κυτταρικό μεταβολισμό είναι συχνή, ιδιαίτερα σε ταχέως πολλαπλασιασμό βακτηρίων. Αυτή η ζημιά συνήθως επισκευάζεται σωστά. Αλλά εάν υπάρχει εκτεταμένη βλάβη στο DNA ή εάν η επισκευή δεν είναι σωστή, το κύτταρο μπορεί να μην επιβιώσει. Ωστόσο, μεταλλάξεις μπορούν να συμβούν σε λίγες περιπτώσεις όπου η γονιδιοτοξικότητα δεν επιδιορθώνεται με ακρίβεια και το κύτταρο επιβιώνει. Μερικά από αυτά τα κύτταρα μπορεί τώρα να έχουν πλεονέκτημα επιβίωσης, αποκτώντας ανθεκτικότητα. Όσο πιο συχνές είναι οι γονιδιοτοξικές εκδηλώσεις, τόσο πιο πιθανό είναι μερικά επιζώντα κύτταρα να αποκτήσουν αντιμικροβιακή αντοχή.

Τα κοινά συστατικά σε πολλές προμήθειες καθαρισμού και απολυμαντικών χεριών περιλαμβάνουν αλκοόλες, ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου, φαινόλες, υπεροξείδιο του υδρογόνου, επιφανειοδραστικά, χλωριούχο βενζαλκόνιο και τρικλοζάνη. Η χρήση ορισμένων από αυτές τις ενώσεις έχει ήδη συνδεθεί με μια αύξηση της μικροβιακής αντοχής. Η τρέχουσα ενθάρρυνση των κυβερνήσεων να χρησιμοποιούμε προϊόντα με αυτές τις ενώσεις -χωρίς σαφείς προειδοποιήσεις σχετικά με τις συνέπειες της κατάχρησης- πρέπει να αντιμετωπιστεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης