Ζήσης Ψάλλας

Η μετάδοση του ιού συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια άμεσης στενής επαφής με μολυσμένο άτομο ή με φορέα του ιού. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μολυνθεί αγγίζοντας επιφάνειες ή αντικείμενα, όπως πόμολα και τραπέζια, και αγγίζοντας στη συνέχεια το στόμα ή το πρόσωπο χωρίς πριν να έχει πλύνει τα χέρια του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος μεταξύ των ανθρώπων, τόσο πιο δύσκολο είναι να εξαπλωθεί ο ιός.

Στο σπίτι η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να ασκηθεί εφαρμόζοντας την καλή υγιεινή των χεριών, αποφεύγοντας το φιλί, τη χειραψία και το αγκάλιασμα και αυξάνοντας τον αερισμό των χώρων. Σε δημόσιους χώρους, συνιστάται η χρήση τραπεζικής κάρτας για πληρωμή αγαθών αντί για χρήματα, αποφυγή του πλήθους και απολύμανση των χεριών όποτε είναι δυνατόν.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο Arxiv, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα μοντέλο βασισμένο σε προσομοίωση της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19 στην Αυστραλία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές βρήκαν ότι αν το 90% του πληθυσμού συμμορφωθεί με την κοινωνική αποστασιοποίηση, η πανδημία COVID-19 θα τεθεί υπό έλεγχο σε 13 έως 14 εβδομάδες. Ωστόσο μια συμμόρφωση κάτω του 70% δεν θα πετύχει όσο κι αν διαρκέσει η κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Εάν θέλουμε να ελέγξουμε την εξάπλωση του COVID-19 -αντί να αφήσουμε τη νόσο να μας ελέγξει- τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού πρέπει να συμμορφώνεται με τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης για τουλάχιστον τέσσερις μήνες στην Αυστραλία» δήλωσε ο καθηγητής Mikhail Prokopenko, ειδικός στα μοντέλα επιδημιών. «Ωστόσο, εάν το 90% του πληθυσμού συμμορφωθεί, τότε η διάρκεια θα μπορούσε να είναι 13-14 εβδομάδες, δηλαδή, αν ξεκινήσουμε αύριο, θα μπορούσαμε να περιμένουμε τον έλεγχο της COVID-19 μέχρι τον Ιούλιο».

Ο Prokopenko πρόσθεσε ότι, εάν λιγότερο από το 70% συμμορφώνεται με την αυστηρή κοινωνική αποστασιοποίηση, θα είναι μια άκαρπη προσπάθεια. 

Επιπλέον η μελέτη έδειξε ότι, αν και το κλείσιμο των σχολείων είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της μετάδοσης του ιού και μπορεί να αντισταθμίσει το 10% της έλλειψης κοινωνικής απομόνωσης, καθυστερεί απλώς την κορυφή της επιδημίας κατά περίπου δύο εβδομάδες. Είναι σημαντικό οι ενήλικες να εφαρμόσουν την κοινωνική απομάκρυνση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης