Ζήσης Ψάλλας

Η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του είδους της υποδεικνύει ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ των επιπέδων της μη HDL χοληστερόλης και του μακροπρόθεσμου κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών, όχι μόνο σε μεγαλύτερες ηλικίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα ατομικού επιπέδου από σχεδόν 400.000 ανθρώπους και δημοσιεύθηκε στο The Lancet. Επεκτείνει την υπάρχουσα έρευνα διότι υποδηλώνει ότι η αύξηση των επιπέδων της μη HDL χοληστερόλης μπορεί να προβλέψει τον μακροπρόθεσμο καρδιαγγειακό κίνδυνο μέχρι την ηλικία των 75 ετών. Οι εκτιμήσεις κινδύνου αυτού του είδους βασίζονταν μέχρι σήμερα σε δεδομένα παρακολούθησης 10 ετών.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες με επίπεδα μη HDL χοληστερόλης μεταξύ 3,7-4,8 mmol / λίτρο, (143-185 mg/dL) ηλικίας κάτω των 45 ετών και με τουλάχιστον δύο επιπλέον καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, είχαν 16% πιθανότητα εμφάνισης συμβάντος καρδιαγγειακής νόσου μέχρι την ηλικία των 75 ετών (δηλαδή 16 στις 100 γυναίκες με αυτά τα χαρακτηριστικά θα υποστούν καρδιαγγειακό επεισόδιο μέχρι την ηλικία των 75 ετών). Για τις γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω με τα ίδια χαρακτηριστικά, ο εκτιμώμενος κίνδυνος ήταν 12%.

Για τους άνδρες με τα ίδια χαρακτηριστικά, ο εκτιμώμενος κίνδυνος για άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών ήταν 29% και για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ήταν 21%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν στοιχεία ατομικών δεδομένων από περίπου 400.000 ανθρώπους σε 38 μελέτες από την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Βόρεια Αμερική. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης και ορισμένοι παρακολουθήθηκαν μέχρι και 43,5 έτη (διάμεση τιμή παρακολούθησης ήταν 13,5 έτη) για εμφάνιση συμβάντος καρδιακής νόσου ή ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, υπήρξαν 54.542 θανατηφόρες ή μη θανατηφόρες περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Για όλες τις ηλικιακές ομάδες και τα δύο φύλα, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό επεισόδιο μειωνόταν συνεχώς με τα χαμηλότερα επίπεδα μη HDL χοληστερόλης. 

Χρησιμοποιώντας το μοντέλο για την εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου μέχρι την ηλικία των 75 ετών για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι υψηλότεροι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι παρατηρήθηκαν σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών. Υπολογίζοντας πόσα καρδιαγγειακά νοσήματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν ένα άτομο μειώσει κατά 50% τα επίπεδα της μη HDL χοληστερόλης, διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε στις νεώτερες ηλικιακές ομάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης