Ζήσης Ψάλλας

Το ποσοστό των ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες με υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνεται με κάθε δεκαετία ζωής. Μεταξύ των γυναικών ηλικίας 20 έως 34 ετών, το 13% έχει υπέρταση, ενώ σχεδόν το 86% έχει υπέρταση στα 75. Οι άνδρες βλέπουν μια παρόμοια πορεία με τα ποσοστά για τις ίδιες ηλικίες να ανεβαίνουν από το 26% στο 80%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται με την ηλικία στις δυτικές κοινωνίες -και σχεδόν σε κάθε κοινωνία τώρα-, κάτι που σχετίζεται με την κατανάλωση του αλατιού.

Πάρα πολύ αλάτι στην κυκλοφορία του αίματος προσελκύει νερό στα αιμοφόρα αγγεία, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τον όγκο του αίματος. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να πιέσει τα τοιχώματα των αγγείων και να κουράσει την καρδιά αναγκάζοντάς την να εργαστεί σκληρότερα για την άντληση αίματος.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για υπέρταση περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ηλικία, τον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και τη φυλή. Ο επιπολασμός της υψηλής αρτηριακής πίεσης για τους μαύρους ενήλικες στις ΗΠΑ είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο. Σχεδόν το 59% των μαύρων ανδρών και το 56% των μαύρων γυναικών έχουν υπέρταση, σε σύγκριση με το 48% και το 41% ​​για τους λευκούς άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στο JAMA Cardiology εξέτασε προσεκτικά τα πρότυπα αρτηριακής πίεσης για άνδρες και γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας ζωής. Διαπίστωσε ότι ενώ οι άνδρες τείνουν να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση από τις γυναίκες σε νεότερες ηλικίες, ο ρυθμός αύξησης είναι ταχύτερος για τις γυναίκες, κάτι που ξεκινά ήδη από την ηλικία των 20. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες ενδέχεται να υποδιαγνωστούν για υψηλή αρτηριακή πίεση, δήλωσε ο δρ Hongwei Ji, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη.

Ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή ή το φύλο κάποιου, υπάρχουν κάποιες γνωστές συστάσεις για να ελέγξετε την αρτηριακή πίεση. Περιορίστε τα αλμυρά ή μεταποιημένα τρόφιμα, διατηρήστε το ιδανικό σωματικό βάρος, φροντίστε να ασκείστε τακτικά και αποφύγετε το κάπνισμα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης