Ζήσης Ψάλλας

Οι στατίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, προστατεύουν επίσης από τις αιμορραγίες του εγκεφάλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι το συμπέρασμα της πιο εκτεταμένης μελέτης που διεξήχθη ποτέ, γεγονός που ανατρέπει τις υποψίες ότι ίσχυε το αντίθετο.

Η μελέτη καθιστά σαφές ότι ο κίνδυνος αιμορραγίας στον εγκέφαλο μειώνεται σημαντικά έπειτα από έξι μήνες μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν στατίνες

«Με αυτήν τη μελέτη, αντικρούουμε τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν από προηγούμενες μελέτες ότι οι στατίνες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών αιμορραγιών. Σε μια ομάδα ανθρώπων χωρίς ιστορικό θρόμβων ή αιμορραγιών στον εγκέφαλο, αποδεικνύουμε ότι αυτοί που λαμβάνουν στατίνες επηρεάζονται λιγότερο από τις αιμορραγίες του εγκεφάλου» είπε η Anette Riisgaard Ribe, επικεφαλής αυτής της μεγάλης δανικής μελέτης που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Aarhus.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη παρακολούθησε 519.800 άτομα από τη στιγμή που άρχισαν να παίρνουν στατίνες την περίοδο 2004-2014. Όπως κατέδειξε η έρευνα, ο κίνδυνος εγκεφαλικής αιμορραγίας ήταν 22-35% χαμηλότερος για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν στατίνες σε σύγκριση με τους μη χρήστες, μετά τους πρώτους έξι μήνες της θεραπείας. Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν το κοινό χαρακτηριστικό ότι δεν είχαν προηγουμένως υποστεί θρόμβωση ή αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Η ανησυχία

Η χρήση στατινών υπήρξε αντικείμενο συζητήσεων σε ιατρικούς κύκλους, ιδιαίτερα έπειτα από μια κλινική δοκιμή το 2006, η οποία έδειξε ότι η θεραπεία με στατίνες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών αιμορραγιών. Ωστόσο, αυτό ισχύει για άτομα που είχαν προηγουμένως υποστεί θρόμβους αίματος ή αιμορραγίες στον εγκέφαλο. Παρά το γεγονός ότι δεν αντικατοπτρίζει τα ευρήματα ορισμένων μετα-αναλύσεων, η ανησυχία αυτή εξακολουθεί να παραμένει, εξήγησε η Ribe.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν προσοχή όταν συνταγογραφούνται στατίνες σε ασθενείς που είχαν προηγούμενη αιμορραγία εγκεφάλου, ενώ συζητείται το αν πρέπει να αποφεύγονται οι στατίνες σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικών αιμορραγιών. Έτσι οι γιατροί διστάζουν να συνταγογραφήσουν στατίνες εξαιτίας του φόβου για αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε ευπαθείς ασθενείς. Ωστόσο, αυτή η μελέτη καθιστά σαφές ότι ο κίνδυνος αιμορραγίας στον εγκέφαλο μειώνεται σημαντικά έπειτα από θεραπεία έξι μηνών μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν στατίνες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «EClinicalMedicine».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης