Ζήσης Ψάλλας

Οι γάτες και τα σκυλιά δεν μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κορωνοϊό στους ανθρώπους αλλά μπορούν να βρεθούν θετικά για χαμηλά επίπεδα του παθογόνου, αν κολλήσουν από τον ιδιοκτήτη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι το συμπέρασμα του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Διατήρησης του Χονγκ Κονγκ, καθώς ένας σκύλος που ήταν σε καραντίνα βρέθηκε ήπια θετικά για τον ιό στις 27 Φεβρουαρίου, στις 28 Φεβρουαρίου και στις 2 Μαρτίου, χρησιμοποιώντας δείγματα ρινικής και στοματικής κοιλότητας του σκύλου.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου ανέφερε σε δελτίο τύπου: «Δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για την ασθένεια COVID-19 ή ότι θα αρρωστήσουν».

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι ο ιός που είναι γνωστός ως SARS-CoV-2 προήλθε αρχικά από νυχτερίδες, πριν μεταδοθεί σε άλλο είδος, ενδεχομένως ένα μικρό άγριο θηλαστικό, το οποίο την μετέδωσε στον άνθρωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμπειρογνώμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, το Κολέγιο Κτηνιατρικής και Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Πόλης του Χονγκ Κονγκ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) συμφωνούν ότι ο συγκεκριμένο σκύλος είχε χαμηλή βάση μόλυνσης και είναι «πιθανό να είναι μια περίπτωση μετάδοσης από άνθρωπο σε ζώο».

Ο σκύλος, καθώς και ένας άλλος που ήταν σε καραντίνα και είχε δοκιμαστεί αρνητικά για τον ιό, θα εξεταστεί ξανά πριν απελευθερωθεί. Η σύσταση είναι ότι οποιαδήποτε κατοικίδια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων και των γατών, από νοικοκυριά στα οποία υπάρχει κάποιο άτομο θετικό στον ιό πρέπει να τεθούν σε καραντίνα.

Σε γενικές γραμμές, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων πρέπει να διατηρούν καλή υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών πριν και μετά το χειρισμό των ζώων, των τροφίμων και των προμηθειών τους και δεν πρέπει να τα φιλούν.

Τα άτομα που είναι άρρωστοι θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με τα κατοικίδια ζώα και θα πρέπει να αναζητούν συμβουλές κτηνιάτρου εάν εντοπιστούν μεταβολές στις συνθήκες υγείας ενός κατοικίδιου.

«Εκτός από τη διατήρηση καλών πρακτικών υγιεινής, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων δεν χρειάζεται να ανησυχούν υπερβολικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τα κατοικίδια ζώα τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης