Θάνος Ξυδόπουλος

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας με επικεφαλής τον Davide Dulcis, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ψυχιατρικής, διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε νικοτίνη τις πρώτες εβδομάδες της ζωής (μέσω της γαλουχίας της μητέρας) προκάλεσε μια ποικιλία μακροπρόθεσμων νευρολογικών αλλαγών σε νεαρά ποντίκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, προκάλεσε μια μορφή νευροπλαστικότητας που είχε ως αποτέλεσμα αυξημένο αριθμό τροποποιημένων νευρώνων στην κοιλιακή καλυπτρική περιοχή (VTA: ventral tagmental area) του εγκεφάλου μετά από έκθεση σε νικοτίνη κατά την ενηλικίωση. 

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα της μητέρας και η πρόωρη μεταγεννητική έκθεση στη νικοτίνη συνδέονται με αυξημένη τάση κατάχρησης ναρκωτικών στον άνθρωπο», δήλωσε ο Dulcis. 

Ο Dulcis είπε ότι η αποκάλυψη του μοριακού μηχανισμού και η ταυτότητα του εμπλεκόμενου νευρωνικού δικτύου είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια πληρέστερη κατανόηση του πώς μπορεί να λειτουργήσει μια πολύπλοκη κατάσταση όπως ο εθισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η προκλινική εργασία μας εντόπισε νέους κυτταρικούς και μοριακούς στόχους που μπορούν να καθοδηγήσουν μελλοντικές κλινικές μελέτες για να βελτιώσουν τις στρατηγικές θεραπείας», δήλωσε ο Dulcis. «Επειδή διαπιστώσαμε ότι αυτή η μορφή νευροπλαστικότητας που προκαλείται από τη νικοτίνη διευκολύνει τον εθισμό σε άλλες εθιστικές ουσίες, όπως η αιθανόλη, η αποκάλυψη του μηχανισμού που συμβάλλει στην αύξηση της ευαισθησίας στον εθισμό προσφέρει τη σπάνια ευκαιρία να ανακαλυφθούν νέοι τρόποι παρέμβασης».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα έχουν μεγάλη σημασία για τα προγράμματα ελέγχου του καπνού, διότι το φαινόμενο της νεογνικής νικοτίνης που παρατηρήθηκε στη μελέτη προκλήθηκε από την έκθεση μέσω της μητρικής γαλουχίας. 

«Σχεδιάζουμε να διερευνήσουμε εάν η πρόωρη έκθεση σε άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως το αλκοόλ, η πρόσφατα νομιμοποιημένη μαριχουάνα και τα οπιοειδή, μπορούν να προκαλέσει παρόμοιες προσαρμογές στο κέντρο ανταμοιβής που επηρεάζουν τις προτιμήσεις των ναρκωτικών κατά την ενηλικίωση», δήλωσε ο Dulcis. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biological Psychiatry.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης