Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από τη Μονάδα Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Rovira i Virgili στην Ισπανία και το Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας Pere Virgili (IISPV) διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 60 γρ. ξηρών καρπών ημερησίως βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη διατροφικής παρέμβασης με υγιείς συμμετέχοντες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η τακτική κατανάλωση καρπών με κέλυφος έχει επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία. Η ανάλυση αποτελεί μέρος του πρότζεκτ FERTINUTS, το οποίο δημιουργήθηκε για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της τακτικής κατανάλωσης καρπών με κέλυφος στην ποιότητα του σπέρματος.

Ο επιπολασμός της στυτικής δυσλειτουργίας θεωρείται ότι επηρεάζει το 2% των ανδρών ηλικίας κάτω των 40 ετών, περίπου το 52% των ανδρών ηλικίας 40 έως 70 ετών και περισσότερο από το 85% των ατόμων άνω των 80 ετών.

Οι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τη στυτική δυσλειτουργίa είναι το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το άγχος και η ανθυγιεινή διατροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια προηγούμενη μελέτη, η ίδια ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι ορισμένοι ξηροί καρποί (καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα) βελτίωσαν την ποιότητα των σπερματοζωαρίων, αν και δεν υπήρχαν ακόμη μελέτες που να αποδεικνύουν τα θετικά αποτελέσματα αυτών των καρπών με κέλυφος στη σεξουαλική λειτουργία.

Η πιο πρόσφατη μελέτη διεξήχθη σε 83 άτομα που ακολούθησαν μια δυτική διατροφή (πτωχή σε φρούτα και λαχανικά και πλούσια σε ζωικά λίπη). Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία ομάδα συνέχισε να ακολουθεί τη δυτική διατροφή για 14 εβδομάδες, ενώ η άλλη συμπλήρωσε τη διατροφή αυτή με 60 γραμμάρια καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα. Στο τέλος της περιόδου μελέτης, κάθε άτομο ολοκλήρωσε ένα διεθνώς επικυρωμένο ερωτηματολόγιο γνωστό ως IIEF-15 που περιέχει 15 ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η προσθήκη καρυδιών, φουντουκιών και αμυγδάλων σε μια ανθυγιεινή δυτική διατροφή μπορεί να βελτιώσει την σεξουαλική επιθυμία.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες με περισσότερους συμμετέχοντες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα αποτελέσματα και να καθορίσουν πώς προκύπτουν τα οφέλη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης