Η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να σημαίνει ότι αισθάνεστε εξαντλημένοι και σας κόβεται η ανάσα πιο εύκολα από ό, τι συνήθως. Αυτά τα συμπτώματα, εν μέρει, ίσως οφείλονται και σε έλλειψη σιδήρου.

Πάνω από το 25% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν και αναιμία, μια κατάσταση που υπάρχει όταν η τιμή της αιμοσφαιρίνης είναι κάτω από την τιμή των 12-13 g/dl. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν έχετε χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και επιπλέον ανεπάρκεια σιδήρου, είστε λιγότερο ικανοί να ασκείστε και έχετε χαμηλότερη ποιότητα ζωής από κάποιον που έχει μόνο χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα επίπεδα σιδήρου μπορούν να ελεγχθούν με εξετάσεις αίματος. Η έλλειψη σιδήρου δεν είναι το ίδιο με την αναιμία. Η αναιμία εμφανίζεται όταν δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα σας ή όταν έχετε χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα μέσω του αίματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξετάσεις

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ελέγξει για ανεπάρκεια σιδήρου είτε ως μέρος των εξετάσεων αίματος. Πολλά διαφορετικά αποτελέσματα από το τεστ αίματος μπορούν να βοηθήσουν να καταλάβει εάν έχετε ή όχι έλλειψη σιδήρου. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • TSAT ή κορεσμό τρανσφερίνης, ένα τεστ για τη μέτρηση της ποσότητας σιδήρου που μεταφέρεται στο σώμα σας.
  • Εξέταση φερριτίνης ορού, η οποία δείχνει την ποσότητα των αποθεμάτων σιδήρου στο σώμα σας. 
  • Εξέταση σιδήρου ορού, η οποία δείχνει την ποσότητα του σιδήρου στο αίμα σας.

Αν αποδειχθεί ότι έχετε έλλειψη σιδήρου ή σιδηροπενική αναιμία, ο γιατρός σας είναι σε θέση να σας συστήσει την καλύτερη θεραπευτική επιλογή για εσάς. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια απλή αλλαγή στη διατροφή σας, για να συμπεριλάβετε περισσότερες τροφές πλούσιες σε σίδηρο, συμπληρώματα σιδήρου που λαμβάνονται από το στόμα ή να σας συνταγογραφήσει ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης