Ζήσης Ψάλλας

Η διατήρηση της ενυδάτωσης καθόλη τη διάρκεια της ζωής θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ESC Congress 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης μπορεί να αποτρέψει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις αλλαγές στην καρδιά που οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Natalia Dmitrieva. 

Το νάτριο στον ορό είναι ένα ακριβές μέτρο της ενυδάτωσης: όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερα υγρά, η συγκέντρωση του νατρίου στον ορό αυξάνεται. Στη συνέχεια, το σώμα επιχειρεί να διατηρήσει το νερό, ενεργοποιώντας διαδικασίες που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της καρδιακής ανεπάρκειας.

Αυτή η μελέτη εξέτασε εάν η συγκέντρωση νατρίου στον ορό στη μέση ηλικία, ως μέτρο των συνηθειών ενυδάτωσης, προβλέπει την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας 25 χρόνια αργότερα. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σύνδεση μεταξύ ενυδάτωσης και πάχυνσης των τοιχωμάτων του κύριου θαλάμου άντλησης της καρδιάς (αριστερή κοιλία) -ονομάζεται υπερτροφία της αριστερής κοιλίας- η οποία αποτελεί πρόδρομο για τη διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε 15.792 ενήλικες στη μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC). Οι συμμετέχοντες ήταν 44 έως 66 ετών στην αρχή της μελέτης και αξιολογήθηκαν σε πέντε επισκέψεις μέχρι την ηλικία των 70-90 ετών. 

Η υψηλότερη συγκέντρωση νατρίου στον ορό στη μέση ηλικία συνδέθηκε τόσο με καρδιακή ανεπάρκεια όσο και με υπερτροφία της αριστερής κοιλίας 25 χρόνια αργότερα. Κάθε 1 mmol/l αύξηση της συγκέντρωσης νατρίου στον ορό στη μέση ηλικία συνδέθηκε με 20% και 11% αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας και καρδιακής ανεπάρκειας, αντίστοιχα, 25 χρόνια αργότερα.

Η Dmitrieva δήλωσε: «Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η καλή ενυδάτωση καθόλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας και καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπλέον, η διαπίστωση ότι το νάτριο στον ορό που υπερβαίνει τα 142 mmol/l αυξάνει τον κίνδυνο παρενεργειών στην καρδιά μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων που έχουν όφελος από την κατανάλωση περισσότερου νερού. Αυτό το επίπεδο νατρίου βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων και δεν θα χαρακτηριζόταν ως μη φυσιολογικό στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς κατά τη διάρκεια εξετάσεων για τον εντοπισμό ατόμων των οποίων η συνηθισμένη πρόσληψη υγρών πρέπει να εκτιμηθεί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης