Ζήσης Ψάλλας

Μια γερμανική μελέτη εξέτασε πώς η ινσουλίνη επιδρά στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου που ονομάζεται ραβδωτό σώμα, το οποίο εμπλέκεται στην αλληλεπίδραση κινήτρων, ανταμοιβής, συναισθήματος, κίνησης και πολυάριθμων γνωστικών λειτουργιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η διατροφική μας συμπεριφορά ρυθμίζεται από την αλληλεπίδραση μεταξύ του συστήματος ανταμοιβής και των ομοιοστατικών συστημάτων. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ινσουλίνη δρα επίσης σε κέντρα ανταμοιβής που βασίζονται στην ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε αλλαγές στη σηματοδότηση του εγκεφάλου οι οποίες έχουν αρνητική επίδραση στον μεταβολισμό της γλυκόζης σε ολόκληρο το σώμα», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Stephanie Kullmann. «Θέλαμε να αποκρυπτογραφήσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο συστημάτων στους ανθρώπους και να μάθουμε πώς η ινσουλίνη ρυθμίζει το σύστημα ντοπαμίνης».

Για το σκοπό αυτό, 10 υγιείς άνδρες κανονικού βάρους έλαβαν ινσουλίνη ή εικονικό φάρμακο μέσω ρινικού εκνεφώματος (τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, τυφλή διασταυρούμενη μελέτη). Όταν η ινσουλίνη απορροφάται από τη μύτη, φτάνει απευθείας στον εγκέφαλο.

Για να μελετήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ ινσουλίνης και ντοπαμίνης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μοναδική τεχνική μέτρησης: συνδύασαν απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού για την αξιολόγηση της λειτουργικής εγκεφαλικής δραστηριότητας και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων για την αξιολόγηση των επιπέδων ντοπαμίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάλυση της μελέτης έδειξε ότι η ρινική χορήγηση ινσουλίνης μείωσε τα επίπεδα ντοπαμίνης και οδήγησε σε αλλαγές στη δομή του δικτύου του εγκεφάλου.

«Η μελέτη παρέχει άμεσες ενδείξεις για το πώς και πού ενεργοποιούνται τα εγκεφαλικά σήματα μετά το φαγητό και αλληλεπιδρούν -όπως η απελευθέρωση ινσουλίνης και το σύστημα ανταμοιβής», δήλωσε ο καθηγητής Martin Heni. 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Σε περαιτέρω μελέτες, οι ερευνητές θέλουν να διερευνήσουν αλλαγές στην αλληλεπίδραση της ντοπαμίνης και της ινσουλίνης σε παχύσαρκους ή διαβητικούς συμμετέχοντες. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά υποφέρουν από αντίσταση στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο. Επομένως, οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτή η αντίσταση εμποδίζει τη φυσιολογική ρύθμιση των επιπέδων ντοπαμίνης που προκαλείται από την ινσουλίνη στο κέντρο ανταμοιβής. Σε περαιτέρω βήματα, θέλουν να αποκαταστήσουν τη φυσιολογική δράση της ινσουλίνης στον εγκέφαλο με συμπεριφορικές ή/και φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης