Ζήσης Ψάλλας

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, ερευνητές στην Ισπανία χρησιμοποίησαν δεδομένα από πέντε διαδοχικές εποχές γρίπης σε 8.240 άτομα που εμφάνισαν καρδιακές προσβολές. Διαπίστωσαν ότι το κρύο και η γρίπη είναι δύο ανεξάρτητοι παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Τα εμβόλια κατά της γρίπης θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι ιοί της γρίπης παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. J Alberto García-Lledó, επικεφαλής καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Universitario Príncipe de Asturias, στη Μαδρίτη. 

Ο García-Lledó είπε ότι οι ειδικοί στον τομέα της υγείας στοχεύουν συνήθως σε ποσοστό εμβολιασμού κατά της γρίπης 60-70% για άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και για άτομα με παθήσεις υψηλού κινδύνου και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Η γρίπη δεν είναι μια ασήμαντη ασθένεια. Προκαλεί πολλούς θανάτους -που μπορούν να αποφευχθούν- για άλλους λόγους εκτός από την ίδια την αναπνευστική νόσο, είπαν οι ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν έξι φορές υψηλότερος μέσα σε μια εβδομάδα επιβεβαιωμένης λοίμωξης από γρίπη. Τα ευρήματα ήταν πιο έντονα για τους ηλικιωμένους και εκείνους που βίωναν την πρώτη τους καρδιακή προσβολή. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι και περιέλαβε πάνω από 80.000 Αμερικανούς ενήλικες που νοσηλεύτηκαν με γρίπη, σε οκτώ εποχές γρίπης, είχαν ξαφνικές, σοβαρές καρδιακές επιπλοκές σε ποσοστό 12% επί των ασθενών.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν ετήσιο εμβολιασμό γρίπης σε όλους άνω της ηλικίας των 6 μηνών.

Στα τέλη Μαρτίου, το CDC δήλωσε ότι οι εβδομαδιαίες λοιμώξεις της γρίπης στις ΗΠΑ ήταν “ασυνήθιστα χαμηλές”. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η νόσος COVID-19 έκανε τη μέτρηση των κρουσμάτων γρίπης πιο δύσκολη και ότι η δραστηριότητα της γρίπης θα μπορούσε να αυξηθεί τους επόμενους μήνες. Ενώ η εποχή της γρίπης κορυφώνεται συνήθως μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, μπορεί να διαρκέσει μέχρι τέλη Μαΐου, γι’ αυτό το CDC παροτρύνει τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης φέτος ακόμα και την άνοιξη.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης