Ζήσης Ψάλλας

Αμερικανοί ειδικοί παροτρύνουν τους ανθρώπους να λάβουν προφυλάξεις για να προστατευθούν από ένα μικροσκοπικό παράσιτο που μπορεί να ζήσει για μέρες σε πισίνες και παιδικές χαρές και να προκαλέσει σοβαρά εντερικά προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δημοσίευσαν μια έκθεση σχετικά με αυτό το παράσιτο κοπράνων που λέγεται κρυπτοσπορίδιο (Cryptosporidium), πιο γνωστό ως Crypto.

Το παράσιτο, μια κοινή αιτία εμφάνισης νόσων που σχετίζονται με το νερό, προκαλεί κρυπτοσποριδίαση, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ναυτία, έμετο και διάρροια, κάτι που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Η προειδοποίηση προήλθε από το γεγονός ότι η νοσηρότητα και η θνησιμότητα λόγω κρυπτοσποριδισμού αυξανόταν, κατά μέσο όρο, 13% κάθε χρόνο από το 2009 έως το 2017 στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα CDC δήλωσαν ότι την τελευταία δεκαετία, έχουν αναφερθεί πάνω από 400 εξάρσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να αρρωστήσουν περίπου 7.500 άτομα. Από αυτούς, περισσότερα από 200 άτομα νοσηλεύθηκαν και ένα άτομο πέθανε εξαιτίας της νόσου, σύμφωνα με την έκθεση. Η πιο κοινή αιτία ήταν η κατάποση μολυσμένου νερού από χώρους αναψυχής, ανέφεραν ερευνητές.

Στο 35% των κρουσμάτων, οι ασθένειες συνδέονται με τις πισίνες και τις παιδικές χαρές, σύμφωνα με την έκθεση. 

Το Cryptosporidium ζει στα έντερα μολυσμένων ανθρώπων και ζώων που αποβάλλουν μια μορφή του παρασίτου στα κόπρανά τους. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και ίχνη μολυσμένων κοπράνων σε χέρια ή μαγιό μπορεί να μολύνουν τα τρόφιμα, τα ποτά ή τις πισίνες – και όσοι πίνουν αυτό το νερό μπορούν να μολυνθούν.

Τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται εντός 2 έως 10 ημερών μετά την απόκτηση της λοίμωξης. Εκτός από τη διάρροια, τη ναυτία και τον έμετο, άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πόνο στο στομάχι, αφυδάτωση και απώλεια βάρους.

Το παράσιτο μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους στις πισίνες επειδή επιβιώνει ακόμα και στο νερό που έχει χλώριο ή άλλα χημικά. Οι άνθρωποι με διάρροια δεν πρέπει να πάνε στην πισίνα και όσοι κολυμπούν σε πισίνα δεν πρέπει να καταπίνουν νερό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης