Η επίδραση των μετεωρολογικών παραγόντων στη μετάδοση του SARS-CoV-2 είναι αμφισβητούμενη. Οι Ιατροί  του ΕΚΠΑ συνοψίζουν τα δεδομένα πρόσφατης μελέτης των Francesco Sera και συνεργατών στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications 12, 5968 (2021) η οποία δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου 2021.

Σκοπός των ερευνητών ήταν η εκτίμηση της επίδρασης μετεωρολογικών παραγόντων κατά την αρχική φάση της πανδημίας COVID-19, ενώ παράλληλα έλαβαν υπόψη την επίπτωση άλλων παραγόντων στην πορεία της πανδημίας όπως κοινωνικο-οικονομικές παράμετροι και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις συμπεριλαμβανομένων των μέτρων σωματικής απομάκρυνσης για την αποτροπή της μετάδοσης του SARS-CoV-2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια μετρίου βαθμού, μη γραμμική συσχέτιση μεταξύ της μέσης θερμοκρασίας και του αριθμού αναπαραγωγής Re του SARS-CoV-2 με βάση τα δεδομένα από 409 πόλεις σε 26 χώρες ανά την υφήλιο. Συγκεκριμένα, για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10°C η εκτιμώμενη μείωση του δείκτη Re ήταν της τάξης του 0.087 (95% όρια αξιοπιστίας 0.025 έως 0.148).

Παράλληλα, η λήψη αυστηρών μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων από την Πολιτεία για την αποφυγή της μετάδοσης του SARS-CoV-2 όπως ο περιορισμός των συναθροίσεων και η καθολική χρήση μάσκας προσώπου οδήγησε σε μια εκτιμώμενη μείωση του δείκτη Re ήταν της τάξης του 0.285 (95% όρια αξιοπιστίας 0.223 έως 0.347).

Πρακτικά, η επίδραση της λήψης μέτρων αποτροπής της διασποράς της COVID-19 οδήγησε σε μείωση του δείκτη αναπαραγωγής Re του SARS-CoV-2 κατά 6 φορές περισσότερο συγκριτικά με την αύξηση της θερμοκρασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπερασματικά, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η επίδραση των μετεωρολογικών παραγόντων κατά την αρχική φάση της πανδημίας COVID-19 δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντική, ενώ οι παρεμβάσεις της Πολιτείας και η ανθρώπινη συμπεριφορά επηρέασαν περισσότερο το μοτίβο της μετάδοσης του SARS-CoV-2.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης