Ζήσης Ψάλλας

Tο Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG: American College of Obstetricians and Gynecologists) ανταποκρίθηκε με νέες κατευθυντήριες γραμμές στη διάγνωση και τη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων κατά την εγκυμοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους μπορούν να αποφευχθούν, αλλά μας λείπουν οι ευκαιρίες για τον εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου πριν από την εγκυμοσύνη ενώ υπάρχουν συχνά καθυστερήσεις στην αναγνώριση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, ειδικά για τις Αφροαμερικανές» δήλωσε η πρόεδρος του ACOG, δρ Lisa Hollier.

Ενώ οι προϋπάρχουσες συνθήκες παίζουν ρόλο, οι αποκτώμενες καρδιακές παθήσεις μπορούν να αναπτυχθούν σιωπηλά κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη. Μία ασθένεια των καρδιακών μυών που ονομάζεται περιγεννητική καρδιομυοπάθεια (peripartum cardiomyopathy) είναι η κύρια αιτία θανάτου στις μέλλουσες μητέρες, αντιπροσωπεύοντας το 23% των θανάτων προς το τέλος της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το ACOG.

Οι συνήθεις παράγοντες κινδύνου για τον θάνατο της μέλλουσας μητέρας λόγω καρδιοπάθειας περιλαμβάνουν την ηλικία, την υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την παχυσαρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το καρδιαγγειακό σύστημα υφίσταται σημαντικές αλλαγές για να διατηρήσει τις τεράστιες αυξήσεις στον όγκο του αίματος.

Οι γυναίκες με γνωστές καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να δουν έναν καρδιολόγο πριν μείνουν έγκυες και να λάβουν συμβουλές. Οι ασθενείς με μέτρια και υψηλού κινδύνου καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό σε ιατρικό κέντρο που μπορεί να προσφέρει υψηλό επίπεδο φροντίδας.

Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις μπορεί να διαρκέσει έως και ένα έτος μετά τη γέννηση του μωρού. Μια επίσκεψη παρακολούθησης από γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας ή καρδιολόγο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 10 ημερών για γυναίκες με διαταραχές της αρτηριακής πίεσης και εντός επτά έως 14 ημερών για γυναίκες με καρδιακή νόσο και σχετικές διαταραχές.

«Είναι σημαντικό για αυτές τις γυναίκες να έχουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο φροντίδας» δήλωσε η Hollier. «Συνεπώς, συνιστούμε μια ολοκληρωμένη καρδιαγγειακή επίσκεψη μετά τον τοκετό κατά τη διάρκεια του τριμήνου, οπότε γιατρός και ασθενείς μπορούν να συζητήσουν σχέδια συνεργασίας για ετήσια παρακολούθηση και μελλοντικές προθέσεις εγκυμοσύνης».

Οι κατευθυντήριες γραμμές δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Obstetrics & Gynecology».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης