Ζήσης Ψάλλας

Τα τελευταία χρόνια έχει φανεί ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιστραφεί, με μια σειρά από μεθόδους δίαιτας και άλλα είδη παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής που θέτουν τη νόσο σε ύφεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια νέα μελέτη από τη Σκωτία υποδηλώνει ότι το φαινόμενο μπορεί να είναι πιο συνηθισμένο από ό, τι είχαμε συνειδητοποιήσει, ακόμη και χωρίς επιστημονικές παρεμβάσεις και επεμβατικές διαδικασίες.

«Καταφέραμε να δείξουμε, για πρώτη φορά, ότι ένας στους 20 ανθρώπους στη Σκωτία με διαβήτη τύπου 2 επιτυγχάνει ύφεση», λέει η κλινική ερευνήτρια του διαβήτη Mireille Captieux από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. 

Στη μελέτη τους, η Captieux και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν ένα εθνικό μητρώο διαβήτη της Σκωτίας, το οποίο περιείχε δεδομένα για πάνω από το 99,5% των ατόμων με διάγνωση της πάθησης στη χώρα. Εντόπισαν 162.316 άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών με διαβήτη τύπου 2 με βάση τις μετρήσεις HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) στο διαβητικό εύρος. Κατά το ημερολογιακό έτος 2019, συνολικά 7.710 άτομα παρουσίασαν ύφεση με βάση την μέτρηση της HbA1c που πέφτει κάτω από το διαβητικό εύρος των 48 mmol/mol (6,5%), που αντιπροσωπεύει περίπου το 4,8% της ομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άτομα που είχαν περισσότερες πιθανότητες να περάσουν σε ύφεση ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, είχαν χάσει βάρος από τη διάγνωσή τους, δεν είχαν ιστορικό θεραπείας μείωσης της γλυκόζης ή βαριατρικής επέμβασης και γενικά είχαν πιο υγιείς μετρήσεις αίματος κατά τη στιγμή της διάγνωσής τους. 

Πέρα από το να μας βοηθήσουν να υποστηρίξουμε άτομα που φαίνεται να αναστρέφουν με επιτυχία το διαβήτη τύπου 2 μόνοι τους, τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να προσδιορίσουν ποιοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να επιτύχουν και να διατηρήσουν την ύφεση.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτά τα αποτελέσματα από τη Σκωτία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε κοινότητες αλλού, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο. Με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν ότι ο σημερινός πληθυσμός των 460 εκατομμυρίων διαβητικών παγκοσμίως θα επεκταθεί σε 700 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2045, χρειαζόμαστε πολλές περισσότερες γνώσεις για το πώς να ανατρέψουμε αυτήν την ασθένεια και σύντομα.

Τα ευρήματα αναφέρονται στο περιοδικό PLOS Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης