Θάνος Ξυδόπουλους

Προδιαβήτης σημαίνει επίπεδα σακχάρου στο αίμα που είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό αλλά χαμηλότερα από το όριο διάγνωσης του διαβήτη τύπου 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές μιας νέας μελέτης εξέτασαν 14.231 υπαλλήλους μιας εταιρείας άνθρακα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άνδρες και συμμετείχαν σε αυτή τη μακροχρόνια μελέτη. Το σάκχαρο στο αίμα τους ελέγχθηκε το 2006 και πάλι το 2008 και παρακολουθήθηκαν έως το 2017. Μεταξύ των ετών 2006 και 2008, περίπου το 45% των συμμετεχόντων επέστρεψε από προδιαβήτη σε φυσιολογικό σάκχαρο στο αίμα τους. Το 42% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και το 13% εξελίχθηκε σε διαβήτη.

Μετά από μια μέση παρακολούθηση εννέα ετών και την προσαρμογή για μεταβλητές όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ένα μέτρο της παχυσαρκίας) και η αρτηριακή πίεση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που επανήλθαν στο φυσιολογικό σάκχαρο από τον προδιαβήτη είχαν 38% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και 28% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού από εκείνους που έγιναν διαβητικοί. Ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης ήταν 18% χαμηλότερος από αυτούς που ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Ο Δρ. Robert Eckel πρώην πρόεδρος της American Heart Association, δήλωσε ότι θα ήταν καλό να δούμε τα καρδιαγγειακά οφέλη από την αναστροφή του προδιαβήτη να αντικατοπτρίζονται και σε μια μελέτη που θα εξέταζε μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Ο Eckel, ο οποίος είναι καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, δήλωσε ότι η μελέτη είχε κάποιους περιορισμούς. Μελέτες όπως αυτή, σημείωσε, δεν μπορούν να δείξουν την αιτιώδη συνάφεια με τον τρόπο που μπορεί μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή. Επίσης, είπε ότι η μελέτη θα πρέπει να επαναληφθεί και σε άλλες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελέτες για άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν βρει ότι τα άτομα ασιατικής καταγωγής τείνουν να αναφέρουν περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια ενώ στα δυτικά έθνη συμβαίνουν περισσότερες καρδιακές προσβολές.

Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι η επαναφορά από τον προδιαβήτη όχι μόνο σας εμποδίζει να αναπτύξετε διαβήτη, αλλά μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ως μέρος αυτού του οφέλους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης