HPV: Θεραπεία για πάνω από 100 τύπους

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, 17:25
HPV: Θεραπεία για πάνω από 100 τύπους

Το 80% του σεξουαλικά δραστήριου πληθυσμού θα έρθει σε επαφή με τον ιό HPV σε κάποια στιγμή της ζωής του. Η μετάδοσή του γίνεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής και η εκδήλωσή του προκαλεί κατ' αρχήν θηλώματα σε διάφορα μέρη του σώματος.

 Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων έχει πάνω από 100 διαφορετικούς τύπους, αναφέρει ο κ. Στυλιανός Ίβρος, διευθυντής Μονάδας Γυναικολογικής Ογκολογίας του «Metropolitan Hospital».

Ποιο είναι το προφίλ του ιού HPV;

 • Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων έχει πάνω από 100 διαφορετικούς τύπους.
 • Ο HPV προκαλεί κατ' αρχήν θηλώματα σε διάφορα μέρη του σώματος.
 • Μερικοί τύποι μολύνουν το πρόσωπο και τον λαιμό, ενώ άλλοι τύποι τα άκρα του σώματος.
 • Πάνω από 40 τύποι του ιού δρουν στην περιοχή των έξω και των έσω γεννητικών οργάνων.
 • Οι περισσότερες λοιμώξεις με HPV δεν οδηγούν σε κακοήθεια. Μερικοί τύποι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
 • Ο εμβολιασμός μπορεί να εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό τη λοίμωξη των γεννητικών οργάνων από τον ιό.

Τι σύμπτωμα προκαλεί ο HPV στα γεννητικά όργανα;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων το αμυντικό σύστημα του οργανισμού καταπολεμά από μόνο του τον εισβολέα HPV. Τα κονδυλώματα είναι δερματικές αλλοιώσεις που παρουσιάζονται συνήθως στο αιδοίο και στον πρωκτό. Μπορεί να προκαλέσουν πόνο, φαγούρα ή και να μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα.

Πώς μολυνόμαστε;

Ο HPV μεταφέρεται, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, με τη σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν και περιπτώσεις μόλυνσης του νεογνού από τη μητέρα κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, εάν η επίτοκος έχει κονδυλώματα. Η εμφάνιση θηλωμάτων στο μωρό γίνεται στην περιοχή του ανώτερου αναπνευστικού ή στα γεννητικά του όργανα.

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου;

Υπάρχουν και είναι οι εξής:

 1. Ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων: Όσο πιο μεγάλος ο αριθμός τους, τόσο αυξάνεται στατιστικά η περίπτωση μόλυνσης από τον ιό.
 2. Η ηλικία: Σε ηλικίες 20-30 ετών είναι πολύ συχνή η λοίμωξη, αλλά με μεγάλα ποσοστά αυτοΐασης.
 3. Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω λοίμωξης από τον ιό HIV ή λόγω λήψης φαρμάκων για καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
 4. Δερματικές βλάβες.
 5. Ακόμη και η απλή επαφή με κονδυλώματα αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσής μας.

Με ποιον τρόπο μπορώ να μάθω αν έχω κολλήσει τον ιό HPV;

Υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης του ιού με το test pap, δηλαδή τη λήψη κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας. Οι κυτταρολόγοι μπορούν να εντοπίσουν μικροσκοπικές αλλοιώσεις των κυττάρων από τον HPV. Επίσης, με τη βοήθεια του HPV-DNA test μπορούμε  να αναγνωρίσουμε επικίνδυνα στελέχη του ιού που μπορεί να προκαλέσουν κακοήθεια τραχήλου μήτρας.
Το test αυτό προτείνεται σε γυναίκες άνω των 30 ετών, ως συμπλήρωμα του test pap. Επίσης, για παρακολούθηση της ασθενούς ύστερα από λοίμωξη με τον HPV.

Προτεινόμενη θεραπεία

 • Η θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι η αφαίρεσή τους με διαθερμία, laser ή κρυοπηξία, χειρουργικές μεθόδους που δίνουν άμεσα λύση στο πρόβλημα.
 • Μπορούμε επίσης να καταφέρουμε να τα εξαφανίσουμε με τη χρήση κρέμας τοπικά. 
 • Όσον αφορά στον τράχηλο της μήτρας, σε προκαρκινικές αλλοιώσεις, μια τοπική εκτομή ή θεραπεία με laser δίνουν σχεδόν πάντα οριστική λύση. Παραμένει όμως ο κίνδυνος της επαναλοίμωξης.
 • Σε αρχόμενο στάδιο κακοήθειας τα ποσοστά ίασης είναι πολύ υψηλά, χάρη στη χρήση σύγχρονων μη ακρωτηριαστικών τεχνικών, που διατηρούν τη γονιμότητα.
 • Όταν διαγνωσθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, πρέπει να εξατομικευθεί η θεραπεία σύμφωνα με την ηλικία, τον βαθμό των ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων και με βάση τον οικογενειακό προγραμματισμό.
 • Η θεραπεία, τις περισσότερες φορές, είναι μια μικρή τοπική εκτομή των βλαβών ή η εξάχνωση των αλλοιώσεων με laser. Η θεραπεία αυτή είναι συνήθης και οριστική, σε περιπτώσεις αρχόμενης κακοήθειας.
 • Υπάρχουν σύγχρονες τεχνικές, μη ακρωτηριαστικές, που οδηγούν στην ίαση με διατήρηση της γονιμότητας.
 • Όλα αυτά αφορούν στη δευτερογενή πρόληψη. Όσον αφορά στην πρωτογενή πρόληψη, υπάρχει ο εμβολιασμός. Μπορούμε να αρχίσουμε σε μικρές ηλικίες (από τα 9 έτη), μειώνοντας την περίπτωση μετάδοσης του ιού, καθώς τα εμβόλια δεν παρουσιάζουν παρενέργειες.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, 17:38