Ζήσης Ψάλλας

Για τους πάσχοντες από ημικρανία που είναι παχύσαρκοι, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τους πονοκεφάλους και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, αναφέρουν ερευνητές από την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Endocrine Society (ENDO 2019), στη Νέα Ορλεάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απώλεια βάρους συνδέεται με σημαντικές μειώσεις στη συχνότητα του πονοκεφάλου στην ένταση του πόνου και στη διάρκεια.

«Εάν υποφέρετε από ημικρανίες και είστε παχύσαρκοι, η απώλεια βάρους θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Claudio Pagano, αναπληρωτής καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Padova στην Ιταλία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως όταν οι άνθρωποι χάνουν βάρος, ο αριθμός των ημερών ανά μήνα με ημικρανία μειώνεται, όπως και η σοβαρότητα της κεφαλαλγίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της απώλειας βάρους που επιτυγχάνεται μέσω χειρουργικής επέμβασης ή αλλαγής στη συμπεριφορά στην σοβαρότητα της ημικρανίας, ο Pagano και οι συνάδελφοί του εξέτασαν μελέτες που είχαν καταγράψει την ένταση και την συχνότητα της κεφαλαλγίας, τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), τη μεταβολή του ΔΜΣ και τις παρεμβάσεις (βαριατρική χειρουργική έναντι αλλαγή στη συμπεριφορά).

Βελτίωση της ποιότητας ζωής

Η μετα-ανάλυση περιέλαβε 473 ασθενείς και 10 μελέτες που πληρούσαν τα κριτήρια των ερευνητών. Διαπιστώθηκε ότι η απώλεια βάρους συνδέεται με σημαντικές μειώσεις στη συχνότητα του πονοκεφάλου στην ένταση του πόνου και στη διάρκεια.

Η επίδραση στην ημικρανία ήταν παρόμοια όταν επιτεύχθηκε μείωση του σωματικού βάρους μέσω χειρουργικής επέμβασης ή συμπεριφοράς και ήταν παρόμοια τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.

Οι ερευνητές ανέφεραν: Η παχυσαρκία και η ημικρανία είναι κοινές στις εκβιομηχανισμένες χώρες. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της αναπηρίας για αυτούς τους ασθενείς θα έχει μεγάλες επιπτώσεις σε αυτούς τους πληθυσμούς και θα μειώσει το άμεσο και έμμεσο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης