Ζήσης Ψάλλας

Ο SARS-CoV-2 έχει μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους αλλά δεν εμφανίζουν όλοι συμπτώματα. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το 80% ή περισσότερο των μολυσμένων είναι «σιωπηλοί φορείς», που δεν εμφανίζουν καθόλου ή εμφανίζουν πολύ ήπια συμπτώματα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως όλοι οι ιοί, ο SARS-CoV-2 πρέπει να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα για να πολλαπλασιαστεί και να επιβιώσει. Για να γίνει αυτό, ένα σωματίδιο στο εξωτερικό κέλυφος του ιού κολλάει σε έναν αντίστοιχο υποδοχέα πρωτεΐνης, που ονομάζεται ACE2, σαν την κλειδαριά με το κλειδί. Οι υποδοχείς ACE2 βρίσκονται συνήθως στους πνεύμονες, στα νεφρά, στην καρδιά και στο έντερο. 

Η ισχυρή ανοσοαπόκριση κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης μπορεί να αποτρέψει τη λοίμωξη, να μειώσει την πραγματική ποσότητα του ιού στο σώμα και να αποτρέψει την είσοδό του στους πνεύμονες.

Τα παιδιά έχουν ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά μια υπόθεση που εξηγεί γιατί δεν φαίνεται να αρρωσταίνουν τόσο πολύ από τη νόσο COVID-19 είναι ότι η έμφυτη ανοσολογική απόκρισή τους στον κορωνοϊό είναι μεγαλύτερη από ό, τι στους ενήλικες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 επιβιώσει πέρα ​​από το σημείο εισόδου στο σώμα (μύτη, μάτια, λαιμός), τότε μπορεί να περάσει στους πνεύμονες. Η ποσότητα του ιού που μπαίνει βαθιά στους πνεύμονες μπορεί να είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το πόσο άρρωστος μπορεί κάποιος να γίνει.

Καθώς προχωρά η μάχη μεταξύ ιών και ανοσολογικών αντιδράσεων, οι μολυσμένες επενδύσεις των αεραγωγών παράγουν μεγάλες ποσότητες υγρού που γεμίζουν τους αερόσακους, αφήνοντας λιγότερο χώρο για μεταφορά οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος και απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα.

Σε άτομα με COVID-19 συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονες και αυτή είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου από το SARS-CoV-2.

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες πνευμονικές διαταραχές είναι πιο πιθανό να πεθάνουν. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στο ότι αυτές οι ομάδες ανθρώπων έχουν λιγότερους υποδοχείς ACE2 στους πνεύμονες τους. Αυτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται περίεργο, επειδή ο ιός προσκολλάται σε αυτούς τους υποδοχείς. Ωστόσο, οι υποδοχείς ACE2 έχουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ανοσοαπόκρισης, ιδιαίτερα στη διαχείριση του βαθμού φλεγμονής. 

Αντίθετα, τα παιδιά έχουν περισσότερους υποδοχείς ACE2 στους πνεύμονές τους, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν αρρωσταίνουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης