Ζήσης Ψάλλας

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί στους ηλικιωμένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτον η γήρανση μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, καθώς τα όργανα του σώματος (όπως το πάγκρεας, το οποίο ελέγχει τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα) χάνουν την ικανότητά τους να λειτουργούν όπως παλιά. 

Επιπλέον ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης μπορεί να κάνει τα άτομα να γερνούν γρηγορότερα. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος που γερνούν πρόωρα τα κύτταρα του σώματος. Αυτή η πρόωρη γήρανση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασθένειες όπως η αρθρίτιδα ή η άνοια.

Η ευθραυστότητα, μια κατάσταση υγείας που σχετίζεται με μειωμένη σωματική και ψυχική ανθεκτικότητα στους ηλικιωμένους, επηρεάζει περισσότερο τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι το 25% των ηλικιωμένων με διαβήτη τύπου 2 είναι επίσης αδύναμοι. Τα άτομα που είναι αδύναμα και έχουν διαβήτη τύπου 2 έχουν χειρότερη υγεία και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άνοια, η οποία είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους μπορεί επίσης να καταστήσει δυσκολότερη τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει επειδή τα προβλήματα μνήμης που προκαλεί αυτή η πάθηση μπορεί να δυσκολέψουν τους ασθενείς να θυμηθούν να πάρουν τα φάρμακά τους ή να πάρουν τη σωστή δοσολογία φαρμάκου. 

Η ύπαρξη άλλων καταστάσεων υγείας μπορεί επίσης να κάνει δυσκολότερη τη θεραπεία του διαβήτη. Έως και το 40% των ηλικιωμένων με διαβήτη τύπου 2 έχουν τέσσερις ή περισσότερες συνυπάρχουσες ασθένειες – όπως καρδιακές παθήσεις ή άνοια. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να καταστήσουν αδύνατη την επίτευξη φυσιολογικών θεραπευτικών στόχων καθώς τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους μπορούν να αλληλεπιδράσουν με αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη προκαλώντας βλάβη.

Η ύπαρξη πολύ χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι επικίνδυνη καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων – ένα σοβαρό και μερικές φορές απειλητικό για τη ζωή πρόβλημα στους ηλικιωμένους. Τα πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Οι ηλικιωμένοι ενδέχεται επίσης να είναι λιγότερο ικανοί να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με τους νεαρούς ενήλικες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συμπτώματα όπως η ζάλη και η σύγχυση είναι συχνά λιγότερο συγκεκριμένα στους ηλικιωμένους ενήλικες και μπορούν να συγχέονται με την άνοια. Οι ηλικιωμένοι ενδέχεται επίσης να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης