Ζήσης Ψάλλας

Η άσκηση είναι καλή για την υγεία και για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προσπαθούμε να καταστήσουμε σαφές ότι η άσκηση είναι μέρος της φροντίδας όπως η ασπιρίνη, οι στατίνες ή οι βήτα αναστολείς», δήλωσε ο καρδιολόγος Benjamin D. Levine, από το UT Southwestern Medical Center, στο Ντάλας.

Μια πρόσφατη σουηδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι επιζώντες από καρδιακή προσβολή που χαρακτηρίστηκαν ως “συνεχώς δραστήριοι” είχαν 71% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τους “ανενεργούς” συμμετέχοντες.

«Η άσκηση διατηρεί τη δύναμη και την ευελιξία της καρδιάς και επιτρέπει στα αγγεία να χαλαρώσουν», λέει ο Levine. «Βοηθά στη βελτίωση των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης και μειώνει την καρδιαγγειακή καταπόνηση κατά τις καθημερινές δραστηριότητες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα σημαντικό κλειδί για την αποκόμιση των πλεονεκτημάτων της άσκησης είναι η ενσωμάτωσή της σε μια δια βίου συνήθεια.

«Αυτό που νομίζω είναι ότι οι άνθρωποι φοβούνται μετά από μια καρδιακή προσβολή και δεν είναι σίγουροι για το τι μπορούν να κάνουν, είτε πρόκειται για ψυχαγωγική άσκηση είτε για επαγγελματική άσκηση, ακόμη και για σεξουαλικές σχέσεις», ανέφερε ο Levine.

Ο καθένας που πάσχει από καρδιακή προσβολή πρέπει να περάσει από μια περίοδο καρδιακής αποκατάστασης, για να ξεπεράσει τον αρχικό φόβο και να πάρει υπό έλεγχο τους παράγοντες κινδύνου. Στην καρδιακή αποκατάσταση, οι καρδιολόγοι, οι νοσηλευτές,  οι φυσιοθεραπευτές, οι ειδικοί της άσκησης, οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας και οι διατροφολόγοι συνεργάζονται για να υποστηρίξουν κάθε ασθενή.

Οι ειδικοί βοηθούν τους ασθενείς να έχουν επιτυχίες στο διάδρομο και στο ποδήλατο και να αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω. Δυστυχώς, μόνο το ένα τρίτο των επιζώντων καρδιακής προσβολής αναφέρουν ότι λαμβάνουν καρδιακή αποκατάσταση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης