Ζήσης Ψάλλας

Μια προκαταρκτική μελέτη, που παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΑΗΑ), εξέτασε τα γονίδια και τις πρωτεΐνες που μπορεί να επηρεάσουν τον φλεβικό θρομβοεμβολισμό (VTE: venous thromboembolism) μια κατάσταση που προκαλεί δυνητικά επικίνδυνους θρόμβους αίματος στα πόδια ή τα χέρια και μπορούν να ταξιδέψουν στους πνεύμονες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές μελέτησαν το DNA από άτομα με και χωρίς VTE που έλαβαν μέρος σε δύο μεγάλες μελέτες. Μετά τη δοκιμή για 13 εκατομμύρια γενετικές παραλλαγές και την εύρεση 26.066 περιπτώσεων με VTE, οι ερευνητές προσδιόρισαν αρκετούς νέους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν VTE, συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αναστολέας ενεργοποιητή πλασμινογόνου 1. Προσδιόρισαν επίσης την LDL χοληστερόλη ως παράγοντα κινδύνου για VTE.

«Συνήθως δεν θεωρούμε τη χοληστερόλη σημαντική για φλεβική νόσο, αλλά η εργασία μας παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι μπορεί να προδιαθέτει τους ανθρώπους για φλεβική θρόμβωση», δήλωσε ένας από τους κύριους συγγραφείς, ο Δρ. Scott Damrauer, αγγειακός χειρουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Damrauer δήλωσε ότι η μελέτη υποδεικνύει τη δυνατότητα χρήσης στατινών που μειώνουν τη χοληστερόλη για να μειωθεί ο κίνδυνος φλεβικού θρομβοεμβολισμού, καθώς οι προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η θεραπεία της χοληστερόλης με στατίνες μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των θρόμβων αίματος.

Ο Δρ. Geoffrey Barnes, καρδιολόγος και ειδικός στην αγγειακή ιατρική, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Ωστόσο, χαρακτήρισε σημαντική τη μελέτη καθώς μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών νέων στόχων πρόληψης και θεραπείας.

Ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός είναι μια σημαντική αιτία καρδιαγγειακού θανάτου και αναπηρίας. Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν για VTE το 2014, με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της AHA.

Η μελέτη δείχνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η γενετική για να κατανοηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιος θα  αναπτύξει φλεβική θρομβοεμβολή και ποιος όχι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης