Ζήσης Ψάλλας

Ο William Bryan, σύμβουλος Επιστήμης και Τεχνολογίας του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου ότι κυβερνητικοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι υπεριώδεις ακτίνες είχαν ισχυρό αντίκτυπο στον κορωνοϊό, προσφέροντας ελπίδα ότι η εξάπλωσή του δεν θα διευκολυνθεί το καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πιο εντυπωσιακή μας παρατήρηση μέχρι σήμερα είναι το ισχυρό αποτέλεσμα που φαίνεται να έχει το ηλιακό φως στη θανάτωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στον αέρα» είπε. «Έχουμε δει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τη θερμοκρασία και την υγρασία, όπου η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας ή και τα δύο είναι γενικά λιγότερο ευνοϊκά για τον ιό».

Ένα βασικό ερώτημα, ωστόσο, είναι η ένταση και το μήκος κύματος του υπεριώδους φωτός που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα και αν αυτό μιμείται με ακρίβεια τις φυσικές συνθήκες φωτός το καλοκαίρι.

Ο Bryan μοιράστηκε μια διαφάνεια που συνοψίζει τα σημαντικά ευρήματα του πειράματος που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης και Αντιμετώπισης Βιοπαθειών στο Μέριλαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πείραμα έδειξε ότι ο χρόνος ημίσειας ζωής του ιού -ο χρόνος που χρειάζεται για να μειωθεί στο ήμισυ της ποσότητας του- ήταν 18 ώρες όταν η θερμοκρασία ήταν 21 έως 24 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 20% σε μη πορώδη επιφάνεια. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως λαβές πορτών και ανοξείδωτο ατσάλι.

Αλλά ο χρόνος ημίσειας ζωής μειώθηκε σε 6 ώρες όταν η υγρασία αυξήθηκε στο 80% – και σε μόλις 2 λεπτά όταν προστέθηκε το φως του ήλιου στην εξίσωση.

Όταν ο ιός αερολύθηκε -που σημαίνει αιωρούμενος στον αέρα- ο χρόνος ημίσειας ζωής ήταν μία ώρα όταν η θερμοκρασία ήταν 21 έως 24 βαθμούς με υγρασία 20%. Παρουσία του ηλιακού φωτός, αυτό μειώθηκε σε μόλις ενάμισι λεπτό. Ο Bryan κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καλοκαιρινές συνθήκες θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου η μετάδοση μπορεί να μειωθεί.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η μειωμένη εξάπλωση δεν σημαίνει ότι το παθογόνο θα εξαλειφθεί εντελώς και οι κατευθυντήριες γραμμές κοινωνικής απόστασης δεν μπορούν να αρθούν πλήρως.

«Θα ήταν ανεύθυνο να πούμε ότι πιστεύουμε πως το καλοκαίρι πρόκειται να σκοτώσει εντελώς τον ιό» είπε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης