Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μισοί από τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για ήπια μόλυνση με COVID-19 είχαν ακόμα τον κορωνοϊό έως και οκτώ ημέρες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό αναφέρεται σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Οι συγγραφείς Lixin Xie και Lokesh Sharma, αναφέρουν μία μελέτη 16 ασθενών με COVID-19 οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία και πήραν εξιτήριο από το Κέντρο Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου PLA στο Πεκίνο, μεταξύ 28 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου 2020. Οι ασθενείς αυτοί είχαν διάμεση ηλικία 35,5 ετών.

Οι ερευνητές συνέλεξαν επιχρίσματα λαιμού τα οποία ελήφθησαν από όλους τους ασθενείς σε εναλλασσόμενες ημέρες και αναλύθηκαν. Οι ασθενείς είχαν πάρει εξιτήριο ύστερα από αρνητική επιβεβαίωση για την ιική τους κατάσταση σε τουλάχιστον δύο διαδοχικά διαγνωστικά τεστ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«To πιο σημαντικό εύρημα από τη μελέτη μας είναι ότι οι μισοί από τους ασθενείς συνέχισαν να έχουν τον ιό ακόμη και μετά την επίλυση των συμπτωμάτων τους», δήλωσε ο Δρ. Sharma, από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ. «Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να έχουν ακόμη μεγαλύτερους χρόνους αποβολής».

Τα πρωταρχικά συμπτώματα σε αυτούς τους ασθενείς περιλάμβαναν πυρετό, βήχα, πόνο στον φάρυγγα (φαρυγγαλγία) και δύσπνοια. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με μια σειρά φαρμάκων.

Ο χρόνος από τη μόλυνση έως την εμφάνιση των συμπτωμάτων (περίοδος επώασης) ήταν πέντε ημέρες για τους περισσότερους. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων ήταν οκτώ ημέρες, ενώ ο χρόνος που οι ασθενείς παρέμειναν μεταδοτικοί μετά το τέλος των συμπτωμάτων τους κυμαίνονταν από μία έως οκτώ ημέρες. Δύο ασθενείς είχαν διαβήτη και ο ένας είχε φυματίωση, αλλά καμία από αυτές τις παθήσεις δεν επηρέασε το χρονικό διάστημα της πορείας της μόλυνσης από COVID-19.

«Εάν είχατε ήπια αναπνευστικά συμπτώματα από COVID-19 και διαμένετε στο σπίτι για να μην μολύνετε τους ανθρώπους, επεκτείνετε την καραντίνα σας για άλλες δύο εβδομάδες μετά την ανάρρωση για να βεβαιωθείτε ότι δεν μολύνετε άλλα άτομα», συνέστησε ο Lixin Xie, από το Κινέζικο Γενικό Νοσοκομείο PLA, στο Πεκίνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης