Οι σύγχρονες τεχνικές της ακτινοθεραπείας αποτελούν σημαντικό τμήμα στη θεραπεία του καρκίνου και η πρόοδος της απεικονιστικής διαγνωστικής δίνει σοβαρές ελπίδες για την ίαση του ασθενούς.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποκλειστικά στο Θεραπευτήριο Metropolitan, εφαρμόζεται η Απεικονιστικά Καθοδηγούμενη Βραχυθεραπεία για γυναικολογικούς όγκους, η οποία επιτρέπει την απόλυτη ακρίβεια στην ακτινοβολία, χωρίς να επιβαρύνονται οι υγιείς ιστοί. Τo Μetropolitan είναι το μόνο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια το οποίο προσφέρει 3D MRI Based Brachytherapy: καθοδηγούμενη με Μαγνητικό Τομογράφο. Η αντιμετώπιση ακόμα και των πιο σύνθετων ογκολογικών προβλημάτων γίνεται καλύτερη χωρίς να επιβαρύνονται οι υγιείς ιστοί εξηγεί ο κ. Αθανάσιος Δημόπουλος, Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος Διευθυντής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι η βραχυθεραπεία;

Η βραχυθεραπεία είναι η επεμβατική ακτινοβόληση των όγκων εκ των έσω. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι τοποθετούμε μικρά σωληνάκια στο εσωτερικό των όγκων και μπορούμε έτσι να τους ακτινοβολούμε από μέσα με πολύ υψηλές δόσεις, δηλαδή να τους καυτηριάζουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πού εφαρμόζεται;

Η βραχυθεραπεία έχει εφαρμογή σε όλες τις περιοχές του σώματος: στον καρκίνο του προστάτη, του μαστού, αλλά την πιο ευρεία εφαρμογή την έχει στους γυναικολογικούς καρκίνους.

Τι ιδιαίτερο παρουσιάζει;

Στο Θεραπευτήριο Metropolitan χρησιμοποιούμε τη μαγνητική τομογραφία συστηματικά για το σχεδιασμό της θεραπείας, δηλαδή, προσαρμόζουμε την ακτινοβολία στη μορφή των όγκων. Αυτό έχει το προτέρημα ότι ακτινοβολούμε με πολύ υψηλή δόση τους όγκους και μπορούμε να προστατεύουμε τα γειτνιάζοντα όργανα.

Ποιο είναι το όφελος για τον ασθενή;

Με τη στοχευμένη θεραπεία, βελτιώνονται τα θεραπευτικά αποτελέσματα. Ο τοπικός έλεγχος αυξάνεται από 20%, σε 30%. Σε πολύ μεγάλους όγκους έχουμε τοπικούς ελέγχους μέχρι και 95%.

Προστατεύουμε τα όργανα που είναι γύρω από τον όγκο, ενώ οι παρενέργειες μειώνονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά που φτάνουν κάτω από 5% και, στις περισσότερες περιπτώσεις, κάτω από 3%.

Στον καρκίνο του μαστού;

Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και για τον καρκίνο του μαστού. Εκεί βρίσκει την εφαρμογή με τη μερική ακτινοβόληση του μαστού, την επιταχυνόμενη, όπως την ονομάζουμε. Η επιταχυνόμενη, σε σχέση με τη συμβατική ακτινοθεραπεία, έχει το μεγάλο προτέρημα ότι ακτινοβολούμε μόνο την κοίτη του όγκου, δηλαδή εκεί που ήταν ο όγκος πριν το χειρουργείο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται καθόλου τα όργανα που βρίσκονται γύρω, δηλαδή δεν επηρεάζεται η καρδιά, το δέρμα και ο ομόλογος πνεύμονας.

Το Metropolitan είναι το μόνο Θεραπευτήριο στην Ελλάδα που προσφέρει, μεταξύ άλλων, αυτή τη σύγχρονη μορφή βραχυθεραπείας. Συγκεκριμένα, ήμασταν από τα πρώτα Θεραπευτήρια σε όλο τον κόσμο που εφάρμοσαν συστηματικά την απεικονιστικά καθοδηγούμενη βραχυθεραπεία με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας.

Έτσι, έχουμε συμβάλλει στην εξέλιξη της μεθόδου αυτής και έχουμε διευρύνει τη χρήση της, δημοσιοποιώντας την εμπειρία μας πάνω σ’ αυτήν με τις ανάλογες επιστημονικές εργασίες.

Επιστημονικό Προσωπικό

Το άριστα εκπαιδευμένο στο εξωτερικό προσωπικό και οι υψηλού κύρους επιστήμονες που επανδρώνουν τη μονάδα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (εξειδικευμένοι ιατροί και ακτινοφυσικοί) εγγυώνται την καλύτερη δυνατή προσέγγιση και αντιμετώπιση ακόμα και των πιο σύνθετων ογκολογικών προβλημάτων.

Έμπειροι τεχνολόγοι, νοσηλευτές και γραμματειακό προσωπικό ανταποκρίνονται στις ειδικές απαιτήσεις που απαιτεί η συνολική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών και διασφαλίζεται η άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των ασθενών και των συνοδών τους.

Επιστημονική συνεργασία

Η Moνάδα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις Χειρουργικές και τις Ογκολογικές Κλινικές του Metropolitan Hospital. Υποστηρίζεται επίσης από τα Τμήματα Μοριακής Βιολογίας Γενετικής, Παθολογικής Ανατομίας, Ακτινοδιαγνωστικής, Πυρηνικής Ιατρικής και PET-CT.

Η άρτια αυτή συνεργασία υπογραμμίζεται και ενδυναμώνεται από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις όλων των ιατρικών ειδικοτήτων στα Ογκολογικά Συμβούλια του θεραπευτηρίου. Ο μηχανισμός αυτός διασφαλίζει την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία των θεραπευτικών αποφάσεων, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε ασθενή.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης