Θάνος Ξυδόπουλος

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Otago ανακάλυψαν έναν από τους λόγους για τους οποίους πάνω από το 50% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αναπληρωτής καθηγητής Rajesh Katare, του Τμήματος Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου, λέει ότι είναι γνωστό ότι τα βλαστικά κύτταρα στην καρδιά των διαβητικών ασθενών είναι εξασθενημένα. Ενώ η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων, αυτό δεν συμβαίνει με τις διαβητικές καρδιές.

Το θέμα αφορά τα μικροσκοπικά μόρια που ονομάζονται microRNA και τα οποία ελέγχουν την γονιδιακή έκφραση.

«Με βάση τα αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών, εντοπίσαμε τον αριθμό των μικροRNA που επηρεάζονται στα βλαστικά κύτταρα της διαβητικής καρδιάς», είπε ο Katare.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μεταξύ πολλών microRNAs εντοπίσαμε ότι ένας τύπος microRNA που ονομάζεται miR-30c, και είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση, την ανάπτυξη και το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων, μειώνεται στα διαβητικά βλαστοκύτταρα. Όλες αυτές οι λειτουργίες απαιτούνται για τη θεραπεία με βλαστικά κύτταρα να είναι επιτυχείς στην καρδιά. Επιβεβαιώσαμε επίσης ότι αυτό το microRNA μειώνεται στα βλαστικά κύτταρα που συλλέγονται από τον καρδιακό ιστό των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Dunedin».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μπόρεσαν να αυξήσουν τα επίπεδα miR-30c στην καρδιά με μια απλή ένεση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της επιβίωσης και της ανάπτυξης των βλαστικών κυττάρων σε ιστούς διαβητικής καρδιάς.

Ο Katare αποκαλεί το εύρημα σημαντικό και λέει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους πάσχοντες από διαβήτη -που αποτελούν περίπου το 10% των ενηλίκων- να ζήσουν μια μακρύτερη, ποιοτική ζωή.

Οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν περισσότερες εργαστηριακές δοκιμές πριν προχωρήσουν σε έρευνα σε ανθρώπους. “Η αρχική μας ανάλυση αποκάλυψε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα τέσσερα πιθανά υποψήφια microRNAs. Επομένως, είναι απαραίτητο να δοκιμάσουμε τη λειτουργία αυτών των microRNAs επίσης. Είναι πιθανό η συνδυαστική θεραπεία με περισσότερα από ένα microRNA να αυξήσει περαιτέρω τα ευεργετικά αποτελέσματα”, είπε ο Katare. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης