Ζήσης Ψάλλας

Σε παλιότερες μελέτες, δρομείς αντοχής ρωτήθηκαν εάν είχαν συμπτώματα λοιμώξεων τις ημέρες και τις εβδομάδες έπειτα από έναν αγώνα αντοχής. Αυτό οδήγησε στην ιδέα ότι η άσκηση αντοχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα περισσότερα συμπτώματα που αναφέρθηκαν ύστερα από μαραθώνιους δεν είναι πραγματικές λοιμώξεις. Τα συμπτώματα προκλήθηκαν από άλλους παράγοντες, όπως η αλλεργία.

Αρχικά, κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο αριθμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στην κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται δραματικά. Ορισμένα κύτταρα, όπως οι φυσικοί δολοφόνοι (Natural Killer Cells), που αντιμετωπίζουν λοιμώξεις, αυξάνονται 10 φορές. Στη συνέχεια, όταν η άσκηση τερματιστεί, ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα μειώνονται σημαντικά σε αριθμό και μερικές φορές μειώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι πριν αρχίσει η άσκηση, για αρκετές ώρες.

Πολλοί επιστήμονες ερμήνευσαν αυτήν την πτώση στα κύτταρα του ανοσοποιητικού έπειτα από άσκηση ως ανοσοκαταστολή. Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι λιγότερα ανοσιακά κύτταρα στην κυκλοφορία του αίματος για αρκετές ώρες μετά την άσκηση δεν σημαίνει ότι αυτά τα κύτταρα έχουν χαθεί ή καταστραφεί. Αντ’ αυτού, μετακινούνται σε περιοχές στο σώμα που είναι πιθανό να μολυνθούν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To ανοσοποιητικό

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ανοσία μειώνεται έπειτα από την άσκηση είναι επειδή μερικές μελέτες ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα αντιβακτηριακών και αντιικών πρωτεϊνών στο σάλιο ύστερα από μαραθώνιους. Αυτές οι πρωτεΐνες, όπως η ανοσοσφαιρίνη-Α (IgA), είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των βακτηρίων και των ιών που εισέρχονται στο σώμα μέσω του στόματος και της μύτης. Ωστόσο, πολλές μελέτες κατά την εποχή εκείνη δεν εξέτασαν τεχνικά προβλήματα με τη μέτρηση της IgA. Για παράδειγμα, τα επίπεδα της IgA αλλάζουν στο σάλιο ανεξάρτητα από την άσκηση, λόγω ψυχολογικού στρες, δίαιτας, στοματικής υγείας ακόμη και ξηροστομίας.

Παρόλο που μια περίοδος άσκησης δεν θα αυξήσει την πιθανότητα λοίμωξης, ίσως άλλοι παράγοντες το κάνουν. Οποιοδήποτε γεγονός που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ανθρώπων αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης. 

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να αρρωστήσετε έπειτα από ένα μαζικό αθλητικό γεγονός, όπως ένας μαραθώνιος, είναι σημαντικό να διατηρείτε καλή υγιεινή. Πλύνετε τα χέρια σας ή χρησιμοποιήστε αντιβακτηριδιακή και αντιιική γέλη για τα χέρια, αποφύγετε να αγγίζετε το στόμα, τα μάτια και τη μύτη και ελαχιστοποιείτε την επαφή με άτομα που μπορεί να έχουν λοίμωξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης