Θάνος Ξυδόπουλος

Μια θρεπτική ουσία, η ταυρίνη, βοηθά το έντερο να σκοτώσει τα βακτήρια που εισβάλλουν, όπως π.χ. την Κλεμπσιέλα της πνευμονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εύρημα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell από επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι των αντιβιοτικών.

Τα τρισεκατομμύρια ευεργετικά μικρόβια που ζουν στο έντερο μας προστατεύουν από βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά λίγα πράγματα είναι γνωστά για το πώς παρέχουν την προστασία τους.

Οι επιστήμονες μελετούν τα μικρόβια με σκοπό να βρουν ή να βελτιώσουν φυσικές θεραπείες που θα αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά, τα οποία βλάπτουν το μικροβίωμα του εντέρου και γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά καθώς τα βακτήρια αναπτύσσουν αντοχή στα φάρμακα. Και βρήκαν ότι το μικροβίωμα που είχε υποστεί προηγούμενη μόλυνση και μεταφέρθηκε σε ποντίκια χωρίς μικροβίωμα βοήθησε στην πρόληψη της μόλυνσης από Κλεμπσιέλα της πνευμονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εντόπισαν μια κατηγορία βακτηρίων που ονομάζονται Deltaproteobacteria τα οποία εμπλέκονται στην καταπολέμηση αυτών των λοιμώξεων και η περαιτέρω ανάλυση τους οδήγησε να αναγνωρίσουν την ταυρίνη ως την αιτία για τη δραστηριότητα των Deltaproteobacteria.

Η ταυρίνη βοηθά το σώμα να αφομοιώσει λίπη και έλαια και βρίσκεται στα χολικά οξέα του εντέρου. Το δηλητηριώδες αέριο υδρόθειο είναι ένα υποπροϊόν της ταυρίνης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα ταυρίνης επιτρέπουν στα παθογόνα να αποικίσουν το έντερο, αλλά τα υψηλά επίπεδα παράγουν αρκετό υδρόθειο για να αποτρέψουν τον αποικισμό.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι μια μόνο ήπια λοίμωξη είναι αρκετή για να προετοιμάσει το μικροβίωμα να αντισταθεί στη μετέπειτα λοίμωξη και ότι το ήπαρ και η χοληδόχος κύστη -συνθέτουν και αποθηκεύουν χολικά οξέα που περιέχουν ταυρίνη- μπορούν να αναπτύξουν μακροχρόνια προστασία από λοιμώξεις.

Η ταυρίνη που δόθηκε στα ποντίκια ως συμπλήρωμα στο πόσιμο νερό τους προετοίμασε το μικροβίωμα για να αποτρέψει τη μόλυνση. Επίσης η μελέτη βρήκε πως όταν τα ποντίκια έπιναν νερό με υποσαλικυλικό βισμούθιο, ένα κοινό φάρμακο χωρίς συνταγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάρροιας και του στομάχου, η προστασία των λοιμώξεων εξασθένησε επειδή το υποσαλικυλικό βισμούθιο αναστέλλει την παραγωγή υδρόθειου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης