Ζήσης Ψάλλας

Παρά την ιατρική πρόοδο, το 2-17% των ασθενών πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο από καρδιακή προσβολή εξαιτίας αποτυχίας επίλυσης της φλεγμονής. Πάνω από το 50% πεθαίνουν μέσα σε πέντε χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ganesh Halade από πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, αναζητά τρόπους να καθυστερήσει ή να αναστρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία προέρχεται από μη επιλυμένη χρόνια φλεγμονή. Το πρόβλημα είναι ότι τα υπερενεργοποιημένα λευκοκύτταρα από τον σπλήνα, που σπεύδουν στον καρδιακό μυ για να απομακρύνουν τους νεκρούς ιστούς και να ξεκινήσουν τις επισκευές, δεν λαμβάνουν το σήμα “βγείτε έξω”.

Η εκμάθηση των λεπτομερειών της μεταβολικής σηματοδότησης που ελέγχει τις ανοσολογικές αντιδράσεις – τόσο κατά τη διάρκεια της οξείας φλεγμονής μετά τον τραυματισμό όσο και στη συνέχεια – είναι σημαντική. Ο Halade, εργάζεται για να ανακαλύψει τι οδηγεί στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Το 2017 ανακαλύφθηκε ότι η 12/15 λιποξυγενάση (12/15LOX), ένα ένζυμο τροποποίησης λιπιδίων το οποιο ανταγωνίζεται δύο άλλα ένζυμα που επίσης τροποποιούν λιπίδια, σχετίζεται με την επιβίωση σε ένα μοντέλο ποντικού που οδηγείται σε καρδιακή ανεπάρκεια ύστερα από καρδιακή προσβολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Halade και οι συνεργάτες του έχουν αναφέρει λεπτομερώς τις λιπιδωματικές και μεταβολικές υπογραφές και το τροποποιημένο προφίλ λευκοκυττάρων που καθυστερούν την πρόοδο της καρδιακής ανεπάρκειας και παρέχουν βελτιωμένη επιβίωση σε ποντίκια με έλλειψη 12/15LOX.

Μόνο το 6% των ποντικών με έλλειψη 12/15LOX πέθανε κατά την εξέλιξη της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας, 56 ημέρες μετά από καρδιακή προσβολή. Από την άλλη μεριά, το 38% των ποντικών με φυσιολογική 12/15LOX είχε θνησιμότητα λόγω καρδιακής ανεπάρκειας ή ρήξης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με έλλειψη 12/15LOX βιοσύνδεσαν ορισμένα σηματοδοτικά μόρια που ονομάζονται εποξυεικοσατριενοϊκά οξέα (EETs), στον καρδιακό ιστό της αριστερής κοιλίας μετά από καρδιακή προσβολή για να διευκολύνουν την καρδιακή επούλωση. Οι ποντικοί με έλλειψη λιποξυγενάσης είχαν καθυστερημένη καρδιακή ανεπάρκεια και βελτιωμένη επιβίωση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Metabolism: Clinical and Experimental.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης