Ζήσης Ψάλλας

Οι επιστήμονες εντόπισαν έναν μηχανισμό για την επιδιόρθωση των χόνδρων που φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικός στις αρθρώσεις του αστραγάλου και λιγότερο στους γοφούς. Το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες για την οστεοαρθρίτιδα, την πιο κοινή κοινή διαταραχή των αρθρώσεων στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύουμε ότι η κατανόηση αυτής της αναγεννητικής ικανότητας τύπου σαλαμάνδρας στους ανθρώπους και τα κρίσιμα ελλείποντα συστατικά αυτού του ρυθμιστικού κυκλώματος θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο για νέες προσεγγίσεις για αποκατάσταση αρθρώσεων και πιθανώς ολόκληρων ανθρώπινων άκρων», είπε ο Byers Kraus, καθηγητής στα τμήματα Ιατρικής, Παθολογίας και Ορθοπαιδικής Χειρουργικής.

Ο Kraus και οι συνεργάτες του, επινόησαν έναν τρόπο να προσδιορίσουν την ηλικία των πρωτεϊνών χρησιμοποιώντας μοριακά ρολόγια ενσωματωμένα σε αμινοξέα, τα οποία μετατρέπουν τη μια μορφή στην άλλη με προβλέψιμη κανονικότητα. Οι νεοσύστατες πρωτεΐνες στον ιστό έχουν λίγες ή καθόλου μετατροπές αμινοξέων. Οι παλαιότερες πρωτεΐνες έχουν πολλές. Η κατανόηση αυτής της διαδικασίας επέτρεψε στους ερευνητές να χρησιμοποιήσουν ευαίσθητη φασματομετρία μάζας για να προσδιορίσουν πότε οι βασικές πρωτεΐνες στον ανθρώπινο χόνδρο, συμπεριλαμβανομένου του κολλαγόνου, ήταν νέες, μεσήλικες ή ηλικιωμένες.

Το εύρημα βοηθά να εξηγηθεί γιατί οι τραυματισμοί στα γόνατα των ανθρώπων και ιδιαίτερα στους γοφούς χρειάζονται πολύ χρόνο για να ανακάμψουν και συχνά εξελίσσονται σε αρθρίτιδα, ενώ οι τραυματισμοί του αστραγάλου επουλώνονται ταχύτερα και λιγότερο συχνά γίνονται σοβαρά αρθριτικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές έμαθαν ότι τα μόρια που ονομάζονται microRNA ρυθμίζουν αυτή τη διαδικασία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτά τα microRNAs είναι πιο δραστικά σε ζώα που είναι γνωστά για την επισκευή των άκρων τους, των πτερυγίων ή των ουρών. 

Αυτά τα microRNA βρίσκονται επίσης στον άνθρωπο, ένα εξελικτικό τέχνασμα που παρέχει την ικανότητα επισκευής ιστών. Όπως και στα ζώα, η δραστηριότητα του microRNA ποικίλλει σημαντικά από την τοποθεσία του: ήταν υψηλότερη στους αστραγάλους σε σύγκριση με τα γόνατα και τους γοφούς και υψηλότερη στο άνω στρώμα του χόνδρου σε σύγκριση με τα βαθύτερα στρώματα του χόνδρου.

«Ήμασταν ενθουσιασμένοι που μάθαμε ότι οι ρυθμιστές της αναγέννησης στα άκρα της σαλαμάνδρας φαίνεται να είναι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση ιστών στο ανθρώπινο άκρο», είπαν οι ερευνητές. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Duke University Medical Center στο περιοδικό Science Advances.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης