Ζήσης Ψάλλας

Αυξημένα σωματικά συμπτώματα αναφέρονται από ένα ευρύ φάσμα ασθενών με χρόνιο πόνο. Τα γενικά συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ζάλη, ναυτία, κόπωση, εξασθένιση της μνήμης και δυσκολία συγκέντρωσης, επώδυνες αρθρώσεις, δυσκοιλιότητα ή φαγούρα στο δέρμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την κλινική τους σημασία, οι μοριακοί μηχανισμοί που οδηγούν στην εκδήλωσή αυτών των συμπτωμάτων δεν είναι κατανοητοί, ουσιαστικά δεν υπάρχει φυσιολογική εξήγηση.

Η κατάσταση που ονομάζεται Bodily Distress Syndrome θεωρούνταν ότι μπορεί να είναι μια μάλλον φανταστική πάθηση, ωστόσο μια νέα μελέτη βρήκε ότι η σεροτονίνη συνδέεται με αυτά τα συμπτώματα. 

Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill ανακάλυψε τον βιολογικό μηχανισμό που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτήν την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σκεφτείτε το παραμύθι της πριγκίπισσας και του μπιζελιού», λέει η Samar Khoury, μεταδιδακτορική συνεργάτης στο Κέντρο Ελέγχου Πόνου στο McGill, Alan Edwards. «Η πριγκίπισσα στην ιστορία είχε εξαιρετική ευαισθησία και μπορούσε να νιώσει ένα μικρό μπιζέλι μέσα από μια στοίβα 20 στρωμάτων. Αυτή είναι μια καλή αναλογία για το πώς κάποιος με αυξημένη σωματική αφύπνιση ​​μπορεί να νιώθει, έχοντας δυσφορία προκαλούμενη από ένα μικροσκοπικό μπιζέλι που οι γιατροί δεν φαίνεται να μπορούν να το δουν ή να το βρουν αλλά είναι πραγματικό».

Χάρη στην παρούσα μελέτη που έκανε γενετικές συσχετίσεις, η Khoury και οι συνάδελφοί της μπορούσαν να βρουν το ασαφές μπιζέλι ικανό να εξηγήσει τα σωματικά συμπτώματα. Η μελέτη  αποδεικνύει ότι οι ασθενείς μοιράζονται μια κοινή γενετική μετάλλαξη. Η μετάλλαξη αυτή οδηγεί στη δυσλειτουργία ενός ενζύμου κρίσιμου για την παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή με πολλές βιολογικές λειτουργίες.

«Είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη που το έργο μας παρέχει μια μοριακή βάση για τα αυξημένα σωματικά συμπτώματα», είπε η Luda Diatchenko, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης και καθηγήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του McGill. «Πιστεύουμε ότι αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς γιατί μπορούμε τώρα να δώσουμε μια βιολογική εξήγηση για τα συμπτώματά τους. Πιστεύαμε συχνά ότι υπήρχαν ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, ότι το πρόβλημα ήταν στο κεφάλι του ασθενούς, αλλά η εργασία μας δείχνει ότι αυτοί οι ασθενείς έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα τους».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Neurology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης