Οι τεχνολογικές εξελίξεις στη νευροχειρουργική

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Απριλίου 2021, 10:21
Οι τεχνολογικές εξελίξεις στη νευροχειρουργική

Νέας γενιάς ψηφιακά μικροσκόπια, ενδοσκόπια και νευροπλοηγοί οδήγησαν σε αυτό που σήμερα ονομάζεται «χειρουργική της κλειδαρότρυπας».

Το σήμερα στη νευροχειρουργική

O νευροχειρουργός στις μέρες μας, είτε βρίσκεται στο γραφείο του σχεδιάζοντας μια χειρουργική επέμβαση είτε στο χειρουργείο, περιτριγυρίζεται από έναν ψηφιακό κόσμο που βασίζεται στη ραγδαία βελτίωση των ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων. Η δυνατότητα της αποθήκευσης και της γρήγορης μετάδοσης των απεικονιστικών δεδομένων του ασθενούς οδήγησε σε εφαρμογές, όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, με χρήση τους μέσα στο χειρουργείο.

Τώρα πια, με τη βελτίωση της τεχνολογίας της οπτικής και της ηλεκτρομαγνητικής κίνησης, καθώς και των χειρουργικών μικροσκοπίων σε συνδυασμό με τη χρήση του νευροπλοηγού, μπορούμε να φτάνουμε στον χειρουργικό στόχο μέσα από πολύ μικρές τομές και στη συνέχεια να αφαιρούμε τη βλάβη με μεγάλη χειρουργική ακρίβεια τονίζει ο Αντώνιος Καπετανάκης Διευθυντής Νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Metropolitan Hospital. Επίσης, η βελτίωση της τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) επιτρέπει στον ειδικευόμενο αλλά και στον νευροχειρουργό να εκπαιδευτεί και να πραγματοποιήσει την επέμβαση πριν το χειρουργείο, καθήμενος άνετα σε μια κονσόλα και κατανοώντας τις πραγματικές δυσκολίες του χειρουργείου. 

H «Χειρουργική της κλειδαρότρυπας»

Σήμερα διαθέτουμε χειρουργικά μικροσκόπια νέας ψηφιακής τεχνολογίας, με δυνατότητα διεγχειρητικής απεικόνισης των αγγείων του εγκεφάλου, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη χειρουργική των ανευρυσμάτων, τα οποία μπορούν επίσης να δίνουν και εικόνα της προόδου αφαίρεσης των όγκων του εγκεφάλου, με την ύπαρξη ανάλογου λογισμικού. Η εξέλιξη, επίσης, των νευροενδοσκοπίων βοηθά στη λεγόμενη «χειρουργική της κλειδαρότρυπας» (keyhole surgery). Αυτή η χειρουργική τεχνική εφαρμόζεται για παράδειγμα για την αφαίρεση των όγκων της βάσης του κρανίου, όπως είναι οι όγκοι της υπόφυσης: η χειρουργική προσέγγιση πραγματοποιείται μέσα από τη μύτη του ασθενούς, με ενδοσκόπιο το οποίο κατευθύνουμε στον στόχο με τη χρήση νευροπλοηγού. Η σημαντική τεχνολογική βοήθεια που προσφέρουν ο νευροπλοηγός και η χρήση αξονικού τομογράφου μέσα στο χειρουργείο, συντελούν επίσης στην πραγματοποίηση επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη με ελάχιστη παρέμβαση. Σήμερα, μιλάμε πλέον για διαδερμικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, όπως οι διαδερμικές σπονδυλοδεσίες, οι διαδερμικές δισκεκτομές και φυσικά οι ενδοσκοπικές δισκεκτομές, που ανακουφίζουν άτομα με συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας αλλά και ηλικιωμένους. Με αυτές τις σύγχρονες τεχνολογίες εξασφαλίζουμε, εκτός από ελάχιστο χειρουργικό τραύμα και μεγάλη ακρίβεια εμφύτευσης υλικών στη σπονδυλική στήλη, ελάχιστο πόνο, γρήγορη έξοδο από το νοσοκομείο και γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στις δραστηριότητές του, φυσικά με το ανάλογο όφελος για το ασφαλιστικό σύστημα.

Το αύριο και η τεχνητή νοημοσύνη

Το τεχνολογικό μέλλον της νευροχειρουργικής σχετίζεται κυρίως με τη βελτίωση των ρομπότ μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, την εξέλιξη της νανοτεχνολογίας και των γονιδιακών θεραπειών με μελλοντική συνεργασία νευροχειρουργών-γενετιστών και επίσης με τη νευροπροσθετική, που αναλαμβάνει τα τεχνητά μέλη και την εμφύτευση ψηφιακών μικροσυστημάτων για τη βελτίωση της ακοής και της όρασης.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Απριλίου 2021, 10:21