Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell έχουν ανακαλύψει ένα βασικό βήμα στον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα μεταβολίζει τη ζάχαρη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη θεραπεία και πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Martha S. Field, επίκουρη καθηγήτρια επιστήμης της διατροφής, έχει χαρακτηρίσει περαιτέρω την ανθρώπινη μεταβολική οδό αναγνωρίζοντας δύο ένζυμα που μετατρέπουν την ερυθρόζη του σακχάρου σε ερυθριτόλη. Η ερυθρόζη είναι ένα σάκχαρo µε 4 άνθρακες (C4H8O4). Αυτή η αντίδραση αντιπροσωπεύει το τελικό στάδιο στη μετατροπή της γλυκόζης σε ερυθριτόλη στον ανθρώπινο μεταβολισμό.

«Η συνήθης διατροφή σας περιέχει φρούτα, λαχανικά και φασόλια και θα καταναλώνετε αναπόφευκτα αλκοόλες σακχάρων», δήλωσε η Field, που ήταν επικεφαλής της μελέτες.

Γνωρίζοντας πώς ο οργανισμός κάνει αλκοόλες ζάχαρης ανοίγoνται μια σειρά από νέες δυνατότητες για τη θεραπεία και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα ερυθριτόλης στο πλάσμα του αίματος σχετίζονται με τη μελλοντική αυξημένη αποθήκευση λίπους και βάρους, έτσι ώστε η ερυθριτόλη χρησιμεύει ως βιοδείκτης για αύξηση του βάρους, πιθανή καρδιακή νόσο και διαβήτη.

«Αυτό εγείρει το ερώτημα: Τα αυξημένα επίπεδα ερυθριτόλης στο πλάσμα είναι ένας αιτιώδης παράγοντας αύξησης του βάρους και αν ναι, αυτό το μεταβολικό μονοπάτι που ανακαλύφθηκε μπορεί να είναι οδηγήσει σε ένα τρόπο παρέμβασης στον αγώνα κατά παχυσαρκίας» είπε η Field.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης