Boehringer Ingelheim Ελλάς: Τα κατάλληλα κίνητρα θα αυξήσουν τις κλινικές μελέτες για τα καινοτόμα φάρμακα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019, 11:32
Boehringer Ingelheim Ελλάς: Τα κατάλληλα κίνητρα θα αυξήσουν τις κλινικές μελέτες για τα καινοτόμα φάρμακα

Η Boehringer Ingelheim Ελλάς, έκλεισε τον προηγούμενο χρόνο με 200 εκατομμύρια ευρώ εξαγωγές και βάζει πλώρη για εξαγωγές στις ΗΠΑ. Από το εργοστάσιο της εταιρείας στο Κορωπί γίνεται περίπου το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).

Η Boehringer Ingelheim Ελλάς, επένδυσε συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ στα χρόνια της κρίσης. Η εταιρεία θα μπορούσε να συμβάλλει με περαιτέρω επενδύσεις και στον τομέα των κλινικών ερευνών στην Ελλάδα εάν το περιβάλλον γίνει ευνοϊκότερο.

Τη σταθερή της ψήφο εμπιστοσύνης στην ανάπτυξη της χώρας μέσω της εισαγωγής επενδύσεων επανέλαβε η Boehringer Ingelheim Ελλάς στο διεθνές οικονομικό forum των Δελφών δια στόματος του Stefan Kilian, Managing Director & Head of Human Pharma MIDI region (Ελλάδα, Πορτογαλία, Σκανδιναβικές χώρες, Βέλγιο, Ολλανδία Λουξεμβούργο), της Boehringer Ingelheim. Ο κ. Kilian στην ομιλία του στο πάνελ της συζήτησης με θέμα Παγκόσμιοι πρωταθλητές και ο αντίκτυπός τους στην Ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε στην ανάγκη να βελτιωθεί η Ελλάδα στον τομέα της προβλεψιμότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προκειμένου να ενισχυθούν περισσότερο οι επενδύσεις στη χώρα.

Φιλικότερο περιβάλλον σημαίνει λιγότερη πολιτική χροιά και περισσότερη δόση  κοινής επιχειρηματικής λογικής

Η προβλεψιμότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στο οποίο σχεδιάζεται να γίνει η οποιαδήποτε επένδυση είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο που οδηγεί στην απόφαση μιας εταιρείας να προβεί σε στρατηγικές επενδύσεις. Και είναι ακριβώς το σημείο, στο οποίο πρέπει όλοι να εργαστούμε για τη βελτίωση του, ώστε να ελαχιστοποιηθούν στο μέλλον οι εκπλήξεις, ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο περισσότερων επενδύσεων στη χώρα.

Στην ομιλία του ο Stefan Kilian αναφέρθηκε στην μακρόχρονη παρουσία της Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα. Μια παρουσία που χαρακτηρίζεται από υγιή επιχειρηματική δράση σε συνδυασμό με συνεχείς επενδύσεις από τις οποίες ωφελήθηκε και η ελληνική κοινωνία.

H Boehringer Ingelheim έχει παρουσία πάνω από 50 χρόνια στην Ελλάδα. Είναι μια οικογενειακή εταιρεία, προσανατολισμένη στην έρευνα για την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων και στην οποία απασχολούνται διεθνώς περισσότερα από 50.000 άτομα.

Η εταιρεία έλαβε την απόφαση να επενδύσει περισσότερο στην ελληνική αγορά από το 1975, όταν θεμελίωσε το εργοστάσιο στο Κορωπί. Πιστή στο όραμα της για βιώσιμη ανάπτυξη, αποφάσισε πριν από 5 χρόνια, εν μέσω κρίσης να επενδύσει στην Ελλάδα. Έτσι, κατάφερε να δημιουργήσει περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας μέχρι σήμερα, ενώ εξάγει σε 68 χώρες. Σύμφωνα με τα πλάνα της, το εργοστάσιο στο Κορωπί αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής για τα στρατηγικά προϊόντα της στην Ευρώπη.

Επενδύσεις

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο επενδύσαμε στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε φανταστικά ταλέντα στη χώρα αυτή», ανέφερε ο κ. Kilian. Και συνέχισε λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο, έχουν μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο της απασχόλησης τους, εργάζονται στην κατεύθυνση του να δίνουν λύσεις, και έχουν έφεση προς τη συνεχιζόμενη μάθηση για την απόκτηση νέων γνώσεων.

Με τέτοιο υψηλής αξίας προσωπικό, η Boehringer Ingelheim εργάζεται πυρετωδώς για την πιστοποίηση του εργοστασίου από τον FDA προκειμένου να εξάγει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Όταν αυτό γίνει εφικτό, ο όγκος των εξαγωγών προς την Αμερική αναμένεται να είναι της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Η Boehringer Ingelheim Ελλάς, έκλεισε τον προηγούμενο χρόνο με 200 εκατομμύρια ευρώ εξαγωγές. Έτσι, χάρη στο εργοστάσιο της στο Κορωπί αποτελεί το 1% περίπου των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).

Εκτός από το υψηλό επίπεδο των εργαζομένων υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που κάνουν θετική την απόφαση για επενδύσεις: Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα διαθέτει υποδομές όπως αεροδρόμια, λιμάνια και οδικό δίκτυο.

Ο κ. Kilian αναφέρθηκε και στους αρνητικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, τονίζοντας:

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση να γίνει πιο ευέλικτο το κλίμα για τις επενδύσεις. Όμως, η έλλειψη της προβλεψιμότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αποτελεί τον κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα για επενδύσεις σε οποιαδήποτε χώρα. Η προβλεψιμότητα του περιβάλλοντος στο οποίο σχεδιάζεται να γίνει η οποιαδήποτε επένδυση είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο που οδηγεί στην απόφαση μιας εταιρείας να προβεί σε στρατηγικές επενδύσεις. Είναι κάτι που χρειάζεται να βελτιώσει η Ελλάδα προκειμένου να εισέλθει σε μια νέα εποχή και να σταθεί με επιτυχία στον διεθνή οικονομικό στίβο.

Φιλικότερο περιβάλλον

Άκουσα με ιδιαίτερη χαρά τους πολιτικούς να δηλώνουν στο οικονομικό forum των Δελφών, ότι για να αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα θα πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεπτόμαστε – και αυτό συμπεριλαμβάνει και εμάς από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Μόνο έτσι θα συμβάλλουμε στο δραστικό περιορισμό της διαφυγής εγκεφάλων που όπως σας ανέφερα είναι το πιο ισχυρό χαρτί της Ελλάδας για την πραγματοποίηση των επενδύσεων. Εμείς από τη μεριά μας είμαστε εδώ- και το έχουμε αποδείξει - έχοντας επενδύσει συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των κλινικών μελετών) στα κρίσιμα χρόνια της κρίσης. Θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο, πέρα από τις επενδύσεις στην παραγωγή, μέσα από την αύξηση των κλινικών μελετών για τα καινοτόμα φάρμακα που γίνονται στην Ελλάδα εάν υπήρχαν τα κατάλληλα κίνητρα. Τέτοια κίνητρα είναι η ελάφρυνση από τo clawback και το rebate όπως γίνεται και σε άλλες χώρες όπως είναι η Πορτογαλία.

Εάν βελτιωθεί η προβλεψιμότητα, εάν δηλαδή το υγιές επιχειρείν γίνεται με λιγότερες εκπλήξεις που μόνο αναστάτωση στις επιχειρηματικές αποφάσεις προκαλούν, τότε το περιβάλλον για επενδύσεις γίνεται φιλικότερο».

Καταλήγοντας ο κ. Kilian ανέφερε ότι φιλικότερο περιβάλλον σημαίνει με λιγότερη πολιτική χροιά και με περισσότερη δόση  κοινής επιχειρηματικής λογικής.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019, 11:45